7.3 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialMAE: Fenomenul de cărăuşie de droguri peste hotare a cunoscut o amploare...

MAE: Fenomenul de cărăuşie de droguri peste hotare a cunoscut o amploare alarmantă

Fenomenul de cărăuşie de droguri peste hotare a cunoscut în ultima perioadă “o amploare alarmantă”, în prezent “un număr mare” de cetăţeni români fiind deţinuţi în închisori din alte state, ca urmare a transportării unor substanţe înscrise în categoria drogurilor, potrivit MAE, potrivit Mediafax.

“Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog, a iniţiat, la 14 septembrie 2012, o campanie anti-drog, care îşi propune să atragă atenţia asupra fenomenului de cărăuşie – transportul de droguri peste hotare. Acest fenomen a cunoscut în ultima perioadă o amploare alarmantă, în prezent un număr mare de cetăţeni români fiind deţinuţi în închisori din alte state, ca urmare a transportării unor substanţe înscrise în categoria drogurilor. Demarată sub titlul «Drogurile îţi schimbă destinaţia», campania de conştientizare atrage atenţia asupra riscurilor pe care le implică transportul de droguri, prin informarea publicului larg despre aspecte mai puţin cunoscute din legislaţia unor ţări ca Brunei, Malaezia, China, Turcia, Peru şi altele”, se arată într-un comunicat transmis luni de MAE.

MAE atenţionează, prin intermediul acestei campanii, că în multe ţări deţinerea unor cantităţi mici de substanţe încadrate în categoria drogurilor poate reprezenta, de fapt, transport de droguri, fapt ce va atrage, în cazul arestării, o pedeapsă corespunzătoare. Această prevedere este valabilă pentru toate categoriile de droguri, inclusiv pentru cele făcând parte din aşa-zisa categorie a drogurilor uşoare, aspect necunoscut marii majorităţi a publicului, care este, în general, mai familiarizat cu legislaţia europeană în materie de droguri, mai permisivă.

Un alt aspect asupra căruia MAE doreşte să atragă atenţia este acela că “există o listă care cuprinde 32 de ţări în care pentru infracţiunile legate de droguri se aplică pedeapsa cu moartea”.

“Campania este astfel gândită încât să aibă impact asupra tuturor categoriilor de public, informaţiile prezentate fiind de ordin general, dar profilul «victimei», în cazul fenomenului de cărăuşie de droguri, este acela al unui tânăr cu vârsta cuprinsă între 20 şi 27 de ani, provenit dintr-o familie dezorganizată, cu studii puţine sau întrerupte, fără un loc de muncă stabil sau, în cel mai bun caz, slab remunerat”, se mai arată în comunicatul MAE.

 

Cele mai citite

Uzbekistan: 23 de persoane au fost condamnate după moartea a 68 de copii ce au fost tratați cu sirop de tuse

Siropurile pentru tuse contaminate au fost produse de compania indiana Marion Biotech. Procesul a durat șase luni, relatează Reuters, preluat de orange.ro. Inculpații au fost...

Ploile extreme avariază casele din Amazonia din Peru

Videoclipul aerian din Amazonia, din Peru, a surprins amploarea devastării în regiunea Madre de Dios, după ce ploile extreme au transformat străzile în râuri...

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...
Ultima oră
Pe aceeași temă