25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMadoff, cel mai mare escroc de pe Wall Street, la ora adevarului

Madoff, cel mai mare escroc de pe Wall Street, la ora adevarului

Bernard Madoff, acuzat de cea mai mare escrocherie din toate timpurile, urma sa afle aseara la New York ce sentinta ii rezerva justitia americana, dupa ce ministerul public a cerut o pedeapsa de 150 de ani de inchisoare. Publicul prezent la tribunal va asculta marturiile victimelor, apoi sentinta pronuntata de judecatorul Denny Chin, in cadrul procesului penal care i-a fost intentat de guvern.
Apreciat in mediile financiare drept un "rege al Wall Street-ului" si fost presedinte al Consiliului de administratie Nasdaq, Bernie Madoff a jonglat timp de trei decenii cu miliarde de dolari incredintate de banci, organizatii caritabile si miliardari celebri. Finantistul a marturisit ca nu a investit  nici o centima din cele 13 miliarde pe care le-a avut in portofoliu, montand o "schema Ponzi" – dupa numele unui predecesor din anii ‘20 –, o piramida financiara care consta in remunerarea investitorilor cu banii depusi de clienti noi.

 

Anchetatorii au precizat ca cifrele de 50-65 de miliarde se refera la castigurile pe care le-ar fi putut obtine clientii lui  daca banii ar fi fost rulati. Afacerea a functionat pana la declansarea crizei din toamna anului trecut, escrocul nemaiputand face fata cererilor de returnare a banilor. Arestat si retinut din 12 martie intr-o inchisoare din Manhattan, el s-a declarat vinovat de 11 capete de acuzare, intre care frauda, sperjur, spalare de bani si furt, fiindu-i confiscate bunuri in valoare de 170 miliarde de dolari. Pledand vinovat, a evitat un proces cu jurati, dar dupa acest proces penal pe Madoff il asteapta alte instante civile. Expertii judiciari estimau ca Madoff ar putea scapa cu o pedeapsa mica, avand in vedere varsta lui inaintata, 71 de ani. Bradley Simon, fost procuror, actualmente avocat, declara ca Madoff ar putea fi condamnat la 20 de ani de inchisoare, ceea ce "inseamna inchisoare pe viata pentru cineva de 71 de ani".
Potrivit lui William Devaney, alt fost procuror, chiar beneficiind de o pedeapsa de 20 de ani  si de un regim de reducere a acesteia, Madoff nu va iesi "inainte de a implini 88 de ani".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă