3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialMade in Romania: Poliţia şi primăria, şansa nesperată a parcagiilor ilegali

Made in Romania: Poliţia şi primăria, şansa nesperată a parcagiilor ilegali

Chiar dacă poliţiştii locali îi prind în flagrant pe parcagii de ocazie, care încasează sume importante din jecmănirea şoferilor, sancţiunile aplicate nu sunt nici pe departe de natură să descurajeze fenomenul.

Până acum, ei practic nu au păţit nimic, pentru că amenzile de până la 500 de lei rămân doar pe hârtie, iar vinovaţii nu plătesc nimic. „La a patra sau la a cincea abatere, se trimit actele către instanţă şi cerem condamnarea lor la muncă în folosul comunităţii”, a declarat Alexandru Ichim, purtător de cuvânt la Primăria Sectorului 1.

În fiecare zi sunt prinşi 20-25 de parcagii ilegali din sectorul 1, dar ei se întorc la „muncă” imediat după ce sunt amendaţi. Nici măcar nu plătesc amenda, iar raziile zilnice ale poliţiştilor locali nu par să le strice afacerile.

Cetăţenii sunt îndemnaţi de edili să sesizeze la numărul de telefon 9540 atunci când întâlnesc parcagii în sectorul 1. Edilii acestui sector au încheiat un parteneriat cu Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti pentru a ţine sub urmărire acest fenomen.

Parcagii acţionează în special în zonele centrale aglomerate din sectorul 1, unde locurile libere de parcare sunt foarte puţine.

Edilii recunosc însă că nu şi-au propus eradicarea fenomenului, ci doar urmărirea lui şi descurajarea parcagiilor prin controalele dese. Campania contra parcagiilor a început la sfârşitul lunii noiembrie, iar rezultatele până acum sunt destul de modeste.

Autorităţile ştiu că parcagii fac parte din reţele bine organizate, controlate de clanuri de ţigani. Ei cer între 2 şi 10 lei de la fiecare şofer pe care îl lasă să ocupe un loc de parcare.

Cei care se opun se trezesc cu maşinile zgâriate sau cauciucurile tăiate, iar fenomenul persistă de ani de zile, fără ca cineva să ia măsuri drastice împotriva lor.

Cea mai deranjantă sancţiune pentru aceştia este vizita până la poliţie, pentru identificare, în cazul în care nu au acte asupra lor când sunt prinşi. Timp de câteva ore, ei sunt scoşi din câmpul muncii şi nu mai încasează nimic, însă revin aproape imediat şi recuperează banii pierduţi.  

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă