La cea de-a 20-a ediție a „Expo Flora”, expoziția florală care a avut loc în weekend la Grădina Botanică din Galați, exponatul cel mai admirat a fost un macro-fluture animatronic, care la modul propriu dă din aripile cu o deschidere de peste un metru, pe care sunt plantate sute de margarete, anturium roşu şi gerbera.
Fluturele animatronic a fost creat de patru studenţi de la Specializarea Mecatronică a Facultăţii de Inginerie de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.
Potrivit şefului de lucrări, Luigi Istodi, macro-fluturele animatronic floral face parte dintr-un proiect mai amplu, care cuprinde şi drone ce zboară după principiul zborului insectelor şi păsărilor. „Am lucrat cu studenţii de la Mecatronică şi este acţionat de un motor electric. Deci, vorbim de un macro-fluture motorizat, acţionat electric, care este comandat printr-o telecomandă. Are senzori de volum, de infraroşu, de temperatură şi de umiditate, care acţionează numai la exterior şi au rolul de a uda fluturele pentru a păstra florile de pe aripi proaspete. Fluturele a fost creat prin voluntariat de patru studenţi de la Mecatronică.
Toate elementele sunt realizate de studenţi şi costă doar în jur de 1.200 de lei, pentru că proiectul a fost creat prin voluntariat. O variantă făcută la modul profesionist ar fi mult mai scumpă”, a declarat Luigi Istodi. Studenții gălățeni au lucrat la realizarea fluturelui animatronic timp de trei luni.