20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"M-au dat afară din atelier, că de la MoMa nu pot!"

„M-au dat afară din atelier, că de la MoMa nu pot!”

În timp ce marile muzee ale lumii se bat pentru a-l avea invitat special, artistul vizual Dan Perjovschi spune că se simte umilit la el în ţară.

„M-au dat afară din atelier, că de la MoMa nu pot!”, a declarat Dan Perjovschi pentru România Liberă, supărat că Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (UNA) a golit atelierele de artişti aflate în curtea sa (motivându-se consolidarea şi renovarea clădirilor), dar în acelaşi timp continuă să găzduiască expoziţii. Artistul, care a lucrat şi a expus în marile muzee ale lumii, de la MoMa din New York la Tate Modern din Londra, avea atelierul de creaţie în curtea UNA, într-o clădire de patrimoniu fără utilităţi.

„Am tăcut şi am plecat după un ultimatum isteric. Ce m-a scos din minţi este faptul că acum s-a organizat o expoziţie de artă care, culmea, analizează oraşul contemporan în acea clădire, în acele ateliere unde mai există pe uşă somaţia. De fapt, UNA m-a privit ca duşman tot timpul şi acum încearcă să-mi şteargă istoria ca să o pună pe a lor”, ne-a mai declarat artistul. Mai mult decât atât, într-un text publicat în revista Tiuk! artistul spune: „Am stat 20 de ani la 4 metri de şcoală şi n-am fost invitaţi niciodată să facem un lecture sau un workshop. În schimb, am făcut literalmente în toată lumea. Am fi pus arhiva la dispoziţie, am fi făcut discuţii şi am fi dat din practica noastră gratis. Dar aici, în Bucureşti, nu are nimeni nevoie (nici de critică, nici de documente)”.

Despre această situaţie cancelarul Universităţii, profesorul Cătălin Bălescu, spune doar atât: „Până în primăvară, corpul de clădire în cauză va intra în faza de consolidare”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă