20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLupte de culise pentru era post-Castro

Lupte de culise pentru era post-Castro

Televiziunea de stat cubaneza a difuzat marti imagini ale unei intalniri intre Fidel Castro si presedintele venezuelean, Hugo Chavez, primele imagini ale liderului de la Havana dupa trei luni. In spatele ambiguitatii politice care inconjoara starea reala a sanatatii "Liderului maximo" se ascunde o batalie pentru putere, sustin numerosi analisti. Sunt sase luni de cand Raul Castro a preluat comanda si se distinge deja printr-un stil decisiv.

Perioada scenariilor

In Cuba, starea sanatatii lui Fidel Castro este secret de stat. Reaparitia lui la televiziune a readus insa in atentie diversele teorii si scenarii. Un fost analist al CIA, Brian Latell, citat de “Le Monde”, analiza situatia Cubei dupa retragerea lui Fidel, supus unei interventii chirurgicale in iulie anul trecut, cand l-a lasat interimar pe fratele sau, Raul. "De sase luni el conduce Cuba intr-un stil decisiv, nefiind inregistrate nici demonstratii, nici tentative de a i se repune in cauza autoritatea. Raul se consulta cu inaltii responsabili ai nomenclaturii cubaneze, a cerut studentilor reflectii noi si a anuntat in presa ca este receptiv la procesul de normalizare a relatiilor dintre Havana si Washington. Latell estimeaza ca Raul a inteles ca trebuie sa amelioreze economia tarii, sa raspunda asteptarilor tinerilor, generatia dezamagita care nu impartaseste valorile revolutiei. Doreste o versiune tropicala a modelului chinez, dar fara miliardari sau Mercedesuri". Raul este cel care a construit aparatul castrist, a actionat si a tras sforile din umbra. A structurat armata, a organizat redutabilele servicii de securitate si a dezvoltat sectoare intregi ale economiei. Fara el, liderul revolutiei ar fi fost incapabil sa mentina puterea.

"Talibanii tropicali" sau "chinezii"?

La Havana, sustin analistii, s-ar purta o batalie pentru putere intre "talibanii tropicali" si "chinezi", doua tabere care apara o viziune divergenta asupra viitorului insulei din Caraibe. Primii, desi nu au cunoscut revolutia, au fost formati sub privirile “Liderului maximo” si sunt aparatorii regimului castrist, deviza lor fiind "Fidel pentru totdeauna". Pentru "chinezi"  cuvantul de ordine este pragmatismul. Pentru a se mentine la putere doresc sa se adapteze noilor date ce vor fi determinate de decesul lui Fidel. Viziunea politica este mentinerea sistemului partidului unic si deschiderea economica dupa modelul Chinei anilor ‘70. Raul Castro este cel care da suflul acestei tendinte.
Ce legatura mai are Cuba cu modelul sovietic? Misterul mentinut in jurul sanatatii sau al decesului unui lider.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă