15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialLupta pentru ajutorul social

Lupta pentru ajutorul social

»  Peste 7.500 de pensionari au venit la Casa de Pensii pentru a depune dosarul de inscriere.

»  Conducerea CJAS se deplaseaza de doua luni in judet pentru a colecta dosarele batranilor de la sate.

Casa judeteana de pensii Constanta a dat startul inscrierilor pentru ajutorul de sot supravietuitor la inceputul lunii ianuarie, cand au intrat in vigoare prevederile Legii nr. 255/25.07.2007, care reglementeaza acordarea veniturilor suplimentare varstnicilor. "Inca din primele zile ale lunii am avut aglomeratie mare in fata ghiseelor. Din acest motiv am ales sa marim programul de functionare al Casei de Pensii pentru ca batranii sa nu fie obligati sa astepte prea mult. Functionarii se prezinta la lucru cu o ora si jumatate mai devreme. Pentru ca nici aceste demersuri nu au diminuat cozile, am ales sa deschidem mai multe ghisee. Am fost nevoiti sa luam oameni de la alte departamente pentru a-i aduce in sectorul deficitar. Pensionarii nu ne fac munca mai usoara, avand in vedere ca prefera sa vina la CJP la anumite ore, cand au gratuitate la mijloacele de transport in comun. Prefectura Constanta a venit in ajutorul nostru si a deschis un sediu unde au fost preluate cererile pentru acordarea ajutorului financiar de sot supravietuitor", a declarat directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Constanta, Carmen Raducu. Aceasta a adaugat ca toata graba batranilor este inutila pentru ca nu exista o data scadenta pentru inscrieri si cozile formate sunt doar urmare a informatiilor eronate ajunse la urechile batranilor. "Angajatii nostri au incercat sa-i faca pe varstnici sa inteleaga ca nu este cazul sa vina toti la inceputul lunii pentru ca inscrierile se pot face si la sfarsitul anului. O mare parte dintre pensionari erau informati ca ianuarie este singura luna in care pot intra in baza de date, lucru care nu este adevarat", a declarat Carmen Raducu.

Sute de varstnici calca zilnic pragul institutiei
In fiecare zi, la Casa Judeteana de Pensii Constanta s-au prezentat cel putin 200 de pensionari care au solicitat ajutorul financiar pentru sot supravietuitor. Apogeul a fost atins la mijlocul lunii februarie cand au fost inregistrate chiar si 500 de persoane pe zi. Problema este acutizata de celelalte institutii care functioneaza in aceeasi cladire cu CJP si care atrag, de asemenea, sute de constanteni in fiecare zi. "Langa coada de la ghiseele noastre se mai aflau si numerosi oameni care asteptau sa depuna acte la Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta. si la toata aceasta aglomeratie contribuiau si persoanele care asteptau la xerox-ul din spatele cladirii, care are aceeasi intrare cu restul institutiilor. Nu avem ce masuri sa mai luam pentru batranii din oras", a sustinut Carmen Raducu.

Deplasari in judet pentru adunarea dosarelor
Directorul Casei Judetene de Pensii Constanta, impreuna cu echipe de lucru ale institutiei, se deplaseaza in fiecare vineri in localitatile din judetul Constanta pentru a nu pune pe drumuri mii de batrani si pentru a nu crea mai multe probleme la sediul institutiei. "Am ales sa mergem o data pe saptamana in localitatile din judet. Traseele le facem la fiecare inceput de saptamana si anuntam din timp sosirea pentru ca toti batranii sa fie informati. In principal tinem legatura cu primariile pe care le rugam sa ne faca rost de o sala calduroasa si spatioasa unde sa putem inregistra toate dosarele", a declarat directorul CJP Constanta. Pana in prezent au avut loc deplasari in localitatile Mihai Viteazu, Cogealac, Sacele, Adamclisi, Ion Corvin si Baneasa.

Conditii minime
Batranii care doresc sa intocmeasca dosarul pentru ajutorul lunar de sot supravietuitor trebuie sa se asigure ca indeplinesc conditiile cerute de Casa de Pensii. Solicitantii trebuie sa fie pensionari din sistemul public de pensii si sa aiba cel putin varsta standard de pensionare, durata casniciei cu sotul decedat sa fi fost de cel putin zece ani, sa nu se fi recasatorit dupa decesul sotului, sa nu beneficieze de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public, sa aiba domiciliul pe teritoriul Romaniei, sotul decedat sa fi avut calitatea de pensionar si veniturile din pensie sa fie mai mici de 364 lei in cazul pensiilor de stat si mai mici de 140 lei in cazul pensiilor provenind din fostul sistem al agricultorilor.

CAT
» Sume acordate
Cuantumul ajutorului lunar este de 113 lei pentru solicitantii care au o pensie mai mica de 364 lei, provenind din sistemul de stat, si de 44 lei pentru batranii care beneficiaza numai de o pensie provenind din fostul sistem al agricultorilor, mai mica de 140 lei.
Tot de la data de 1 ianuarie 2008 a crescut valoarea punctului de pensie cu 7,5%, respectiv de la 541
la 581,3.

SPECIALISTUL
» Acte necesare
"Pentru a primi ajutorul lunar, pensionarii trebuie sa depuna urmatoarele documente: cererea de acordare a ajutorului lunar, copia buletinului sau cartii de identitate din care sa rezulte codul numeric personal, copia certificatului de nastere al sotului supravietuitor, copia certificatului de casatorie, copia certificatului de deces al sotului, copia deciziei de pensie/talonul de pensie sau, dupa caz, dovada depunerii cererii de pensionare la casa teritoriala de pensii, anterior decesului, a sotului decedat si a sotului supravietuitor, declaratie pe propria raspundere ca nu s-a recasatorit dupa decesul sotului si ca nu beneficiaza de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public. De asemenea, pensionarii trebuie sa ataseze la dosar alte documente necesare stabilirii ajutorului lunar, dupa caz."

Cele mai citite

Erling Haaland vrea să doboare un record imens în duelul Manchester City – Inter!

Erling Haaland are șansa de a doborî un record fabulos în Champions League, într-un meci cu miză împotriva celor de la Inter Milano. Transferat la...

VIDEO Doi cetățeni moldoveni și un român, arestați pentru că au adus în țară „drogul zombie“

Doi cetățeni moldoveni și un român au fost arestați preventiv într-un dosar DIICOT legat de traficul de substanțe psihoactive, inclusiv „drogul zombie," cunoscut pentru...

Profit uriaș pentru FCSB! Campioana României a vândut 23.000 de pachete pentru meciurile de acasă din Europa League

FCSB a reușit să vândă aproape jumătate din biletele disponibile pentru cele patru meciuri de pe teren propriu din faza grupelor Europa League într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă