1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Luni se dă startul înscrierilor în programul Casa Verde, dar oamenii...

VIDEO. Luni se dă startul înscrierilor în programul Casa Verde, dar oamenii s-au aşezat la cozi cu două nopţi înainte

UPDATE 11.00: Aproximativ o sută de persoane s-au aşezat la coadă, luni dimineaţă, în faţa sediului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ploieşti pentru a depune dosare în vederea accesării de fonduri prin programul „Casa Verde”, informează News.ro.

Potrivit directorului APM Prahova, Florin Diaconu, oamenii au început să se adune începând cu ora 6.00, iar programul de lucru începe la ora 9.00.

Aceeaşi situaţie este şi în Alexandria, judeţul Teleorman, unde oamenii s-au pus la coadă încă de vineri. Aproximativ două sute de persoane s-au înscris pe liste şi au venit să stea în faţa APM pentru a se asigura că luni dimineaţă îşi depun dosarele pentru programul „Casa Verde”.

–––

Românii pot, depunde, de luni, 10 octombrie, solicitări de finanţare pentru renovarea caselor, prin Programul Casa Verde. Documentele se depun la Administraţia Fondului pentru Mediu, iar finanţarea maximă poate ajunge la 8.000 de lei. Sute de oameni au stat la cozi în ultimele nopţi pentru a fi siguri că reuşesc să se înscrie în program, transmite Digi24.

Pentru că programul funcţioneză pe principiul „primul venit, primul servit”, oamenii s-au organizat şi au făcut o listă care se strigă din două în două ore. La trei absenţe, respectivul e eliminat de pe listă.

Octavian Popa, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj:„Asta e treaba lor, nu e treaba noastră. Dacă ei s-au organizat cu o listă, mi se pare o treabă corectă şi dacă vor reuşi să se stăpânească între ei, e o treabă bună”.

În Dolj au fost alocaţi aproape 2 milioane de lei pentru programul Casa Verde, bani care vor ajunge pentru aproximativ 350 de persoane. Adică exact numărul de oameni înscrişi până acum pe liste.

Tot aceeaşi metodă e folosită şi în Gorj. În faţa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj nu se strigă catalogul, ci numele oamenilor care s-au înscris pe liste încă de dimineaţă, în speranţa că aşa vor apuca să-şi depună dosarul pentru Casa Verde. 

O situaţie similară e şi în Drobeta Turnu Severin, unde două sute de oameni aşteaptă în faţa Agenţiei pentru Protecţia Mediului, unii chiar de două zile. Deja sunt înscrie 258 de persoane pe listele de aşteptare. A apărut şi un conflict între cei care sunt la rând de vineri şi cei veniţi  aseară, din cauza ordinii pe liste.Agenţia pentru Protecţia Mediului a a anunţat, încă de săptămâna trecută, că eligibile vor fi numai 131 de dosare, în condiţiile în care se vor acorda 6.000 de lei pentru fiecare instalaţie. 

La rând sunt oameni veniţi din comune, care afirmă că ar face o economie mare dacă ar obţine o astfel de finanţare. Mulţi sunt veniţi de două zile şi au venit pregătiţi cu haine de schimb şi mâncare, ei dormind în maşinile personale.

––––––––

Dosarele pot fi depuse în perioada 10 – 24 octombrie 2016 la agenţiile pentru protecţia mediului din judeţele de reşedinţă, bugetul alocat pentru întreaga ţară fiind de 94 de milioane de lei. Dintre aceştia, 60 sunt destinaţi populaţiei şi 34 de milioane sunt alocate solicitărilor venite de la persoanele juridice, scrie Adevărul.

Potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, echipamentele finanţate prin „Casa Verde” sunt panourile solare şi pompele de căldură. Se vor primi până la 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate şi până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor presurizate. De asemenea, pentru instalarea pompelor de căldură se vor aloca 8.000 de lei.

„Unul dintre principalele sectoare pe care se bazează economia verde, prioritate stabilită pentru mandatul din acest an, sunt energiile regenerabile. De aceea, am decis reluarea Programului Casa Verde după o pauză de 5 ani. Îmi doresc să încurajăm cât mai mare parte a populaţiei să folosească sisteme de încălzire verzi în propriile locuinţe. România este una dintre ţările cu mare potenţial în domeniul energiilor regenerabile, iar această resursă este o oportunitate reală de valorificare care trebuie susţinută şi impulsionată prin astfel de programe. Dacă am exploata la maximum întregul potenţial solar din ţara noastră am putea substitui în această formă aproape jumătate din volumul de apă caldă menajeră şi circa 15% din cota de energie termică pentru încălzirea curentă”, a spus Cristiana Paşca Palmer.

Pentru accesarea finanţărilor prin Casa Verde, trebuie depus dosarul de finanţare la Agenţia Teritorială de Protecţie a Mediului, apoi urmărit site-ul AFM pentru a afla decizia de acceptare (sau respingere) în Program. Urmează apoi semnarea contractului de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu, demararea lucrărilor şi, în final, depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare.

Pentru semnarea contractului de finanţare cu AFM, românii au la dispoziţie maximum 60 de zile de la publicarea pe site-ul AFM a listei cu agenţiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor. În ceea ce priveşte persoanele juridice, beneficiarii programului pot fi unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice şi unităţile de cult. În acest caz se va finanţa instalarea de sisteme care utilizează energie solară şi energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar şi sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe bază de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Persoanele juridice pot depune dosarele de finanţare în intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă