1.7 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Luneta Amiralului" ne arata eclipsele la Observatorul Astronomic

„Luneta Amiralului” ne arata eclipsele la Observatorul Astronomic

»  O eclipsa partiala de Luna va putea fi observata, in noaptea de 16 spre 17 august, din toata Romania.

»  Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti se va deschide pentru public intre orele 21.00 si 3.00.

In noaptea de sambata spre duminica, Luna se va afunda in umbra Pamantului in proportie de 80%, eclipsa fiind vizibila cu ochiul liber. Eclipsa de Luna, care va dura 5 ore si 34 de minute, va incepe la ora 21.22, cand satelitul va intra usor in penumbra Pamantului. Dupa primele 10-15 minute se va putea observa cum partea din stanga a discului lunar va deveni mai palida. Planeta Neptun se va afla foarte aproape de Luna, la inceputul eclipsei.

Neptun nu poate fi observata cu ochiul liber, dar prin orice binoclu poate fi vazuta ca o stea. Cea mai spectaculoasa parte a eclipsei este perioada cand Luna se afla in umbra Pamantului. Luna va incepe sa intre in umbra incepand cu ora 22.36, de cand discul acesteia va deveni mai rosiatic cu fiecare minut ce se va scurge. Intre orele 22.36 si 01.44, Luna va fi afundata in proportie de 80% in umbra. Maximul eclipsei se va produce la ora 00.10, cand culoarea jumatatii de sud a Lunii va fi portocaliu-caramizie. Chiar daca se va afla in umbra, Luna nu va fi intunecata complet, pentru ca atmosfera Pamantului va devia razele de lumina ce vin de la Soare. Eclipsa se va termina la ora 2.55.

Aparatura din 1950
Aparatura actuala a Observatorului este alcatuita dintr-o impresionanta luneta ecuatoriala, denumita si "Luneta Amiralului", cu diametrul obiectivului de 150 mm si o vechime de 98 de ani. "Pe aceasta puteau fi montate un cronograf (un instrument pentru observarea coroanei solare in afara eclipselor) si o camera fotografica. Luneta ecuatoriala este si azi functionala, dar este folosita in timpul evenimentelor speciale (eclipse totale de Luna, eclipse de Soare) si uneori sambata", a afirmat Adrian sonka, muzeograf al Observatorului Astronomic.

Raritati
Observatorul detine multe raritati care nu sunt puse in valoare, deoarece nu sunt fonduri in sensul acesta. Daca ar fi expuse oamenilor, ele s-ar deteriora foarte repede din cauza unui microclimat necorespunzator, deoarece nu exista un conservator pentru protejarea cartilor. Unul dintre manuscrise este "Almagesta", de Claudiu Ptolemeu, ce dateaza din 1528, "Sphera Ioachim" scrisa de Sacro-bosco (editata in aceeasi perioada), ceea ce ridica mult valoarea intrinseca a institutiei. Neajunsul Observatorului este lipsa unui planetariu care simuleaza bolta cereasca. Aparatul costa in jur de 20.000 mii dolari, iar cupola intre 6 si 7.000 dolari. De curand au fost donate doua instrumente. Unul dintre ele, obiectivul Goertz, este deosebit, potrivit lui sonka, deoarece cu ajutorul lui se pot vedea eruptiile solare.

» Cursuri de astronomie
La sediul Observatorului se desfasoara in fiecare an un curs de astronomie generala. Cursul are o traditie de 20 de ani. Daca doriti sa vizitati Observatorul, trebuie sa scoateti din buzunar 4,08 lei, iar pentru elevi, studenti si pensionari biletul este redus la jumatate. Pe 1 noiembrie 2010 se va sarbatori implinirea unui secol de existenta a acestui prim Observator Astronomic pentru publicul din Romania.

Cele mai citite

Vrea să plece de la FCSB! Alexandru Musi își exprimă nemulțumirea, iar Mihai Stoica este dezamăgit: „E liderul naționalei U20”

Mijlocașul Alexandru Musi (20 de ani) și-a exprimat dorința de a pleca de la FCSB, nemulțumit de minutele jucate, o decizie care l-a surprins...

Gerard Deulofeu, carieră ruinată de accidentări! Spaniolul renunță la fotbal pentru a se recupera

Gerard Deulofeu (30 de ani), unul dintre cei mai talentați jucători crescuți la celebra academie La Masia, și-a reziliat contractul cu Udinese după patru...

Cum să alegi telefonul perfect pentru nevoile tale: 5 sfaturi pentru pasionații de tehnologie

Alegerea unui telefon mobil care să răspundă întocmai nevoilor tale poate părea o provocare, având în vedere diversitatea modelelor disponibile pe piață. De la...
Ultima oră
Pe aceeași temă