15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialLuncaviţa, singura comună care încasează impozitele online

Luncaviţa, singura comună care încasează impozitele online

Localitatea dobrogeană are avantajul că îşi plătesc impozitele la timp toţi cei peste o mie de localnici plecaţi la muncă în străinătate.

 

Comuna tulceană Luncaviţa este singura localitate rurală din România în care localnicii îşi plătesc online taxele şi impozitele locale, după ce primăria a aderat la Sistemul Naţional Electronic de Plată a Taxelor şi Impozitelor (SNEP). Demersurile pentru aderarea la sistemul naţional au fost începute în luna mai a anului trecut şi în luna iulie sistemul era deja funcţional. La acel moment, Luncaviţa se înscria în clubul select al primăriilor care încasau impozitele online, pentru că făceau acest lucru doar 7 primării din ţară, printre care cele ale  sectoarelor 2 şi 6 şi Primăria Braşov. La acest moment, majoritatea primăriilor marilor oraşe sunt racordate la SNEP, dar Luncaviţa este în continuare singura comună din România care încasează impozitele online.

„Vrând să încurajăm modul de plată online, noi am hotărât să implementăm în comună acest sistem”, ne-a declarat primarul din Luncaviţa, Ştefan Ilie. De formalităţile necesare aderării la SNEP s-a ocupat Marian Ilie, angajat al primăriei şi coordonatorul local în cadrul Proiectului „E.comunitate”. „Sistemul nostru funcţionează la capacitate maximă. Ne mândrim cu acest serviciu electronic, pentru că suntem printre primele 7 primării din ţară care au implementat acest proiect. Doar cu o mică sârguinţă din partea angajaţilor unei primării se poate face acest lucru. Avantajele încasării impozitelor online sunt foarte mari pentru o primărie. Apoi, este avantajul pe care îl are contribuabilul, pentru că acest sistem de plată este mult mai comod. În loc să pierzi vremea la ghişeu, că poate este şi o zi mai plină, e mult mai simplu să te aşezi în faţa calculatorului şi să completezi datele”, spune Marian Ilie.

Impozite plătite din Spania sau Italia

Printre beneficiari se află cei peste 1.000 de localnici din Luncaviţa, adică 20% din populaţia comunei, care sunt plecaţi la muncă în străinătate, alte sute de luncăviţeni răspândiţi prin ţară, pentru care era la fel de dificil să îşi plătească taxele şi impozitele la timp, dar şi locuitorii comunei care nu mai trebuie să stea la coadă pentru astfel de plăţi. „Noi beneficiem deja de avantajele acestui serviciu, pentru că în bugetul primăriei au început deja să se strângă taxe şi impozite achitate în special de cei care sunt plecaţi la muncă în străinătate, în Spania, Italia, Franţa sau Anglia. Cred că aici este marele atu al acestui sistem, pentru că până acum aceste persoane erau nevoite să plătească impozitele cu penalităţi, atunci când se întorceau în ţară, iar noi ne chinuiam să trimitem adrese către cei aflaţi în străinătate pentru a-şi plăti taxele. Acum, ei au posibilitatea să plătească impozitele doar accesând site-ul comunei, unde sunt direcţionaţi către ghişeul.ro sau accesând direct ghişeul.ro”, a mai adăugat Ilie.

Un sistem simplu şi eficient

Sistemul elimină toată birocraţia presupusă de plata impozitelor. „Către site-ul respectiv (ghişeul.ro – n red) se plăteşte o taxă pentru acest serviciu care ne direcţionează banii în conturile primăriei, taxă care nu e mai mare de 30 de lei, indiferent de valoarea tranzacţiei. Trebuie doar ca acel contribuabil să aibă un simplu card bancar şi cu contul înscris pe card şi suma respectivă în acel cont poţi să faci această plată.

Nu este o procedură grea, iar facilitatea constă în faptul că poţi face această plată oriunde ai fi în lume, iar ghişeele primăriei sunt mai libere, spune Marian Ilie.  

Cele mai citite

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

Companiile de stat din România au înregistrat o scădere semnificativă a profiturilor în prima jumătate a anului

Companiile de stat din România, aproximativ 200 de firme majore controlate de Guvern, au raportat un rezultat brut de 7,92 miliarde lei în primele...

Creșterea cererii pentru vacanțe exotice în rândul turiștilor români. Destinațiile aflate în topul preferințelor

Thailanda, Zanzibar, Maldive și Republica Dominicană devin din ce în ce mai populare în rândul turiștilor români, având în vedere că cererea pentru vacanțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă