20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLuna mincinosilor

Luna mincinosilor

Intamplator, in acest an, luna mai este cea in care politicul si fotbalul au un element comun, care le uneste: minciuna. si asta pentru ca, in timp ce politicienii se intrec in aberatii in campania electorala, promitand strazi suspendate, zeci de pasaje ca si realizate si kilometri de linii de metrou construiti cat ai bate din palme, fotbalul propune un alt scenariu: joaca de-a transferurile.
La fotbal, nu e cazul sa credem ca, din acest punct de vedere, exista un "club exclusivist" al celor care mint mai tare. Nu, joaca de-a cifrele nu are limite si se practica cu aceeasi placere si de catre Gigi Becali, si de Cristi Borcea, si de ceilalti bosi din Liga I. Asa cum Becali de Ghencea spune ca il vinde in strainatate cu 15 milioane de euro pe Mirel Radoi, la fel de sigur e si Mititelu de Craiova ca o sa ia cel putin 10 milioane de euro pe al sau Florin Costea. Ca sa nu mai vorbim de Mardare de la Vaslui (nu-l cautati prin nationala, nici prin cupele europene sau in lupta pentru titlu, pustiul nu are nici o vina ca abia a scos capul in fotbal si joaca la o echipa ce a prins Cupa Intertoto la "masa verde"), care costa doua milioane de euro, sau Goga de la retrogradata U Cluj, pentru care se face "licitatie" pornind de la vreo trei milioane de euro! Iar promisiunile trec cu usurinta de la transferuri la constructii de stadioane de zeci de milioane de euro, pe model importat din Golf, uitand ca nu am fost in stare sa investim cateva sute de mii pentru consolidarea unui Giulesti care sta sa cada.

Minciuna minciunilor vine dinspre Ghencea si ne ofera cadrul clasic al unei farse atent puse la cale. "FC Porto ofera 5 milioane de euro pentru Golanski de la Steaua", titreaza unul dintre ziarele de sport de la noi, pacalind atat fanii, cat si concurenta. Scenariul e simplu: informatia vine dintr-un cotidian de sport din Portugalia, iar acolo a ajuns de la… corespondentul din Romania al publicatiei lusitane. Care este nimeni altul decat fostul (sau actualul, statutul e incert) crainic al stadionului Steaua, deci un apropiat al clubului! Ce a urmarit el e simplu, asa se procedeaza atunci cand vrei sa cresti artificial cota unui jucator! Iar cei care pierd sunt fanii, bulversati de o informatie inventata.
Am crezut ca, dupa aproape zece ani de astfel de spectacole jalnice, publicul, microbistii ii vor sanctiona in sfarsit pe cei care folosesc "tehnici" penibile de manipulare. Din pacate, nu e asa. Fanii devoreaza in continuare astfel de informatii, iar faptul ca presedintele clubului din Porto, de exemplu, a spus a doua zi ca nu a auzit in viata lui de Golanski si de oferta de 5 milioane de euro pe care (culmea!) el ar fi facut-o pentru jucatorul de la Steaua nu a mai interesat pe nimeni.

Politicul mai are putin pana la alegeri si oamenii vor scapa apoi de promisiunile cu iz electoral. E adevarat, vor primi declaratii de alta natura, vor incepe alte "razboaie", unele mai grave decat simplele vorbe (care nu ranesc) din campania electorala.
Fotbalul insa va continua cel putin inca doua luni sa se ne livreze astfel de "informatii" care, de cele mai multe ori, se dovedesc adevarate in proportie de cel mult 10-15%. Ca in fiecare an, ne inarmam cu rabdare si asteptam sa treaca "sezonul zvonurilor". Pentru unii este cel mai picant, pentru altii devine cel mai jenant.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă