11.1 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialLuna festivalurilor de munte

Luna festivalurilor de munte

Două dintre cele mai importante manifestări ale comunităţilor rurale din preajma Sibiului au loc în luna august, Festivalul Brânzei şi al Ţuicii din Răşinari şi Sărbătoarea Oierilor, la Tilişca.

Luna august va fi plină de evenimente pentru sibieni, dar şi pentru turiştii care gustă festivalurile tradiţionale. Aproape fiecare sfârşit de săptămână este ocupat de câte un eveniment, ba chiar în mai multe weekenduri evenimentele se suprapun, ceea ce face tot mai greu de ales locul pentru petrecut timpul liber.

Pe 15 august, Tilişca intră în sărbătoare. Sărbătoarea Oierilor a ajuns deja la cea de-a VI-a ediţie şi are loc în fiecare an în ziua de Sfânta Marie Mare. Înaintea Sărbătorii Oierilor, ciobanii tilişcani sărbătoresc în prima zi a lunii august Ziua Ursului, în care toţi sătenii ţin post pentru ca ursul să stea departe de oi. Cu grija jivinelor îndepărtată, tilişcanii pregătesc mese câmpeneşti stropite cu vin şi ţuică şi mult cântec şi joc. Alături de oierii din satele Mărginimii participă oieri emigraţi în Oltenia şi Muntenia, din satele Vaideeni, Baia de Fier sau Polovragi.

Rock şi produse tradiţionale

În acelaşi weekend, tineretul vine la Sibiu pentru Festivalul Artmania, două zile de muzică rock de cea mai bună calitate, în Piaţa Mare din Sibiu. Iar pen­tru cei care n-au stomac nici pentru muzică rock dată la maximum, nici pentru bulzul fiert în smântână şi înecat în brânză, Muzeul Astra pregăteşte în acelaşi weekend un târg de slow-food. „Sibienii vor putea gusta şi cumpăra păstrăvi afumaţi, brânzeturi de cea mai bună calitate, pâine de casă, siro­puri, gemuri, zacuscă, miere şi polen, dar şi specialităţi din carne”, spun organizatorii eveni­mentului. Comercianţii sunt veniţi din tot Ardealul.

Sibiul va fi cu adevărat asaltat de turişti în ultimele zile din au­gust, când în municipiu se va desfăşura Festivalul Medieval „Cetăţi Transilvane”, iar la Ră­şinari va avea loc „Festivalul brânzei şi al ţuicii”. Ediţia a şaptea a festivalului din Mărginime a­trage un număr şi mai mare de producători din satele de păstori decât ediţia anterioară. Ciobanii vin cu reţete ştiute doar în Mărginime, cu telemea, ţuică şi afinată de casă, tocană de oaie la ceaun şi faimosul „bulz al fes­tivalului”. Ca în fie­care an, pe scena festivalului vor fi prezenţi in­terpreţi cunoscuţi ai folclorului românesc şi formaţii locale. 

Program de vacanţă

Dumbrava Sibiului găzduieşte în perioada 13-15 august „Târgul Creatorilor Populari din România”. Acesta are loc la Muzeul în aer liber. Tot în aceeaşi perioadă are loc Târgul „Art Boutique” – handmade and vintage. În zilele de 20-22 august, în localitatea Avrig, are loc Festivalul folcloric „Florile Oltului”, Piaţa Gheorghe Lazăr, iar în perioada 28-29 august în Sibiu are loc „Slow Retail”, un târg de îmbrăcăminte şi accesorii, la Atrium Cafe.

Cele mai citite

Șeful Lufthansa își exprimă frustrarea în legătură cu problemele Boeing

Întârzierile de livrare a avioanelor de la Boeing sunt „extrem de enervante” și costă Lufthansa foarte mulți bani, dar constructorul american de avioane ar...

Din 13 mai, o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă