19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Luminatia", serbata in Transilvania si Banat

„Luminatia”, serbata in Transilvania si Banat

– Timisorenii respecta traditia mostenita de la inaintasi.

Prima zi din noiembrie, cunoscuta drept Ziua Mortilor sau Luminatia, ii aduce inapoi in Timisoara pe multi din svabii plecati in anii comunismului, ca si pe cei, romani, germani, maghiari, slovaci sau croati, care au parasit Timisoara in anii din urma. Unii dintre ei si-au vandut intre timp locuintele si nu mai au aici nici rude, nici prieteni. Amintirile, fotografiile ingalbenite si cateva morminte din cimitir sunt singurele lucruri care ii mai leaga de Timisoara. Se intorc insa, in fiecare an, cu o coronita de flori, cu o lumanare, cu un buchet de crizanteme… Dorm la un vecin, in apropierea casei in care au locuit, sau la hotel. Se plimba "pe Corso" in oras, unde nu-i mai saluta nimeni si apoi se intorc in Germania, in noua lor patrie. E seara si in cimitire incepe asa-numita "luminatie". Peste tot, in cimitirele catolice sau ortodoxe din oras, pe fiecare mormant, licaresc mii de lumanari.

 

Credinciosii ortodocsi au au imprumutat de la vecinii lor catolici obiceiul, iar preotii isi petrec ziua in cimitir, de la un mormant la altul, in rugaciuni pentru sufletele mortilor. Unele familii, care combina prieteneste traditiile diferitelor culte, aduc chiar la morminte cozonaci sau prajituri si nuci, cu care ii imbie pe cei veniti la locurile de veci apropiate. Conform calendarului ortodox, in luna martie, la "mosii de iarna", in asa-numita "sambata a mortilor", la fel ca sí in saptamanile din postul Pastilor, sunt pomeniti toti mortii. 1 noiembrie ramane, insa, pentru timisorenii crestini de orice confesiune, cea mai importanta data din an legata de cultul mortilor. Astfel ca in seara de intai noiembrie din fiecare an, cerul de deasupra cimitirelor se lumineaza. Sarbatoarea "tuturor sfintilor" este zi nelucratoare in lumea catolica si protestanta.

AGITATIE
Cateva zile libere ii aduc pe timisorenii imprastiati pretutindeni inapoi acasa. Punctele de trecere a frontierei devin aglomerate, vanzatorii de flori pregatesc coronite si buchete de flori de toamna pe care le dau in cele doua zile de dinainte de 1 noiembrie cu preturi aproape duble fata de celelalte zile obisnuite de toamna. Din data de 2 noiembrie, in cimitire se asterne din nou linistea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă