12.4 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialLuminaţi casa şi curtea de sărbători

Luminaţi casa şi curtea de sărbători

Nu se poate concepe o sărbătoare a Crăciunului fără decorațiuni luminoase. Plasele, ghirlandele sau tuburile luminoase țin de magia acestei sărbători, de farmecul inconfundabil al celor câteva zile în care sufletul își aduce aminte de copilărie.

Cum amenajăm curtea, cum împodobim copacii, ce figurine și unde să le așezăm? Nu uităm de casă: ferestrele, ușile, streașina sunt locuri în care instalațiile luminoase sunt binevenite. Da, dar toate acestea trebuie să respecte câteva reguli. Nu punem orice, oriunde. Sau, dacă o facem, riscăm să facem un talmeș-balmeș mai degrabă amuzant, decât fermecător. Ca să evităm asta, haideți să parcurgem, împreună, câteva reguli simple și generale.

Cumpărați doar produse de calitate

Instalațiile de iluminare exterioară sunt, în general, scumpe. Dar sunt cu atât mai scumpe, cu cât sunt mai de calitate. Deși poate părea  inhibitor, prețul lor are o explicație și o justificare: oferă garanția că ați cumpărat un produs bun. Între o plasă de beculețe ieftină, dar care se „pârlește” pe jumătate la prima ninsoare și una scumpă, dar pe care o puteți folosi și-n anii următori, noi credem că ar trebui să optați pentru a doua variantă.

Decorațiunile trebuie să fie stabile

Afară ninge și bate vântul. Din acest motiv, un lucru pe care-l montați undeva trebuie să fie strașnic ancorat. Și, desigur, bine realizat. Să luăm exemplul unui om de zăpadă, confecționat din plastic. E gol pe dinăutru, deci masa lui e mică și, prin urmare, se răstoarnă ușor. Dacă aveți un câine, tocmai ați aflat cine, afară de vânt sau zăpadă, poate să-l trântească la pământ. Și nunumai că se poate deteriora plasticul, dar se poate întrerupe și instalația electrică, se poate produce scurt-circuit sau, și mai rău, o electrocutare accidentală. Prin urmare, e absolut obligatoriu ca toate elementele decorative să fie bine fixate.

Căutați vizibilitatea maximă

Decorațiunile exterioare se pun în locurile în care pot fi văzute cel mai ușor, când vă aflați în casă. Poate că sună ciudat, dar gândiți-vă, vă rog, că nu ieșiți atât de des, sau nu întârziați atât de mult afară, încât să vă bucurați pe deplin de ele. Prin urmare, tot ce e important trebuie așezat în fața livingului, sau a spațiului interior în care petreceți cel mai mult timp, seara.

Plantarea adecvată

Fiți ecologiști și plantați-vă propriul brad în fața ferestrei și nu veți mai fi nevoit să cumpărați în fiecare an câte unul. Când faceți planul grădinii, nu vă gândiți numai la cum apare vara, când apar florile, ci și la cum poate fi folosită iarna.

Fiți atenți la proporții

În continuarea ideii de mai sus, trebuie spus că ideal ar fi ca decorațiunile să fie cât mai judicios risipite, prin toată curtea. Cu alte cuvinte, dacă bradul se află în fața livingului, împodobiți-l frumos, dar nu încercați să strângeți toate decorațiunile luminoase împrejurul lui. Riscați să le aglomerați și, concomitent, să lăsați impresia că restul curții nu v-a mai interesat.

Luminați ferestrele și ușile

O idee nemaipomenită este să luminați contururile importante. O fereastră înconjurată de un tub luminos devine, noaptea, o poartă magică spre misterul de afară. Dar, atenție, feriți-vă de tuburile cu jocuri de lumini, care pot deveni obositoare. Deasemenea, nu trebuie să ratați ușa de intrare, mai ales dacă măcar o parte din ea este din sticlă, deci cu vedere dinăuntru.Dacă vă permiteți, ideal ar fi să montați cablu luminos și sub streașină, pe toată partea vizibilă dinspre curte.

Cleme stabile

Aveți grijă să prindeți bine cablurile, căci sunt echipamente electrice și cu acestea nu-i de joacă! Pentru a nu strica anual tâmplăria, vă puteți gândi la cleme „perene”, pe care să le puteți folosi  și-n anul  următor. De asemenea, ar trebui să vă montați o priză accesibilă, pe care, tot așa, să nu o dezafectați la sfârșitul fiecărei sărbători de iarnă.

Iluminatul casei si gradinii

Elementul principal de atractie fiind casa, aceasta poate fie evidentiata montand diferite ghirlande si sisteme de iluminat de sarbatori.Pe coloane putem folosi plase luminoase sau ghirlande, cu care le vom inconjura,la veranda si la terasa putem impodobi balustradele iar sub stresini ghirlandele sau furtunul luminos va da un aspect veritabil de sarbatoare.

La sistemul de ilumianat de sarbatoare al casei poate fi montat un sistem de temporizare, setabil in funtie de orele in care va sta aprins, pentru a realiza si o economie de energie in timpul cand aceasta nu isi justifica functionarea

Rețineți regulile generale privind calitatea, siguranța și corecta distribuire a decorațiunilor în spațiu, apoi dați frâu liber imaginaţiei. Uitați-vă prin curte și vedeți ce poate fi fermecat prin montarea unei instalații luminoase. Poate  un copac cu o coroană frumoasă, pe  trunchiul căruia ar merge înfășurat un tub luminos, iar de deasupra să curgă o plasă deasă? Poate un arbust pe care puneți câteva zeci de licurici jucăuși, iar lângă el un ren ce paște? Sau o bancă de exterior, pe conturul căreia ați putea întinde un alt tub luminos, iar într-un colț așezați un Moș Crăciun ce se odihnește.

 

 

 

 

Cele mai citite

Diana Șoșoacă a convocat forul de conducere al partidului SOS

Lucrurile par a scăpa de sub control în partidului SOS, condus cu mână de fier de Diana Șoșoacă! Liderul partidului a convocat de...

Diana Șoșoacă a convocat forul de conducere al partidului SOS

Lucrurile par a scăpa de sub control în partidului SOS, condus cu mână de fier de Diana Șoșoacă! Liderul partidului a convocat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă