9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialLumina sfântă de la Mecca va fi folosită pentru a produce energie...

Lumina sfântă de la Mecca va fi folosită pentru a produce energie în Arabia Saudită

Mecca, vizitată anual de milioane de pelerini atraşi de cel mai sfânt loc al islamului, vrea să devină primul oraş din Arabia Saudită care operează o centrală de mari dimensiuni pentru generarea de energie regenerabilă, potrivit Realitatea.net.

Autorităţile locale vor să aleagă la începutul anului următor, dintr-un grup de 20 de ofertanţi, investitorul care va construi şi opera facilităţi ce vor produce 385 GWh pe an, incluzând o capacitate de energie solară de 100 de MW pe an, a declarat primarul din Mecca, Osama al-Bar.

“Niciun oraş din Arabia Saudită nu deţine active de generare de energie, iar noi vrem să fim primii care avem centrale”, a spus al-Bar într-un interviu acordat în capitala saudită, Riad.

Planurile sunt ultimele indicii că regatul saudit îşi accelerează eforturile de a-şi diversifica sursele de energie, întrucât creşterea economiei şi a populaţiei ar putea eroda statutul Arabiei Saudite de cel mai mare exportator de petrol.
Autorităţile centrale vizează investiţii de 109 miliarde de dolari în energie solară, care ar trebui să asigure circa o treime din necesarul ţării până în 2032, faţă de aproape nimic în prezent. Anul trecut, investiţiile în energie solară s-au ridicat la nivel global la 139 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Programul oraşului Mecca se alătură planurilor guvernului şi ar putea constitui un exemplu pentru alte oraşe din Orientul Mijlociu, a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă, Adnan Amin.

“Proiectul este vizionar, întrucât Mecca are o semnificaţie specială în lume. Situaţia este simplă. În 25 de ani, Arabia Saudită ar putea deveni importator net de energie. Sursele regenerabile ar fi relativ ieftine”, a spus Amin.

Mecca este locul de naştere al islamului şi are aproximativ 2 milioane de locuitori, însă anual găzduieşte de peste trei ori mai multe persoane. Cei peste 1,3 miliarde de musulmani din întreaga lume trebuie să viziteze oraşul, în pelerinaj, cel puţin o dată în viaţă.

Arabia Saudită depinde de petrol pentru 86% din veniturile anuale. Statul accelerează explorările pentru gaze naturale şi intenţionează să dezvolte capacităţi de producţie de energie solară şi nucleară, pentru a păstra mai mult petrol pentru export.

Cele mai citite

Au spălat rușinea din meciul cu Poli Iași. Rapid, victorie concludentă cu UTA lui Rednic

Rapid a învins-o cu 4-1 pe UTA Arad, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 28-a a Ligii 1, și s-a apropiat la...
00:01:01

Un oficial al JO Paris 2024 spune că nu este nevoie de aer condiționat în satul atleților

Un oficial al JO Paris 2024 i-a asigurat săptămâna aceasta pe concurenți că apartamentele din satul atleților sunt adaptate la temperaturile verii, pe fondul...

Aur pentru România la Campionatele Europene de scrimă pentru juniori

Echipa masculină de sabie a României a cucerit medaliile de aur la Campionatele Europene de scrimă pentru juniori, după ce a învins în finală...
Ultima oră
Pe aceeași temă