16.6 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialUPDATE: Lucrฤƒrile de pe bulevardul Unirii, nelegale. Prejudiciul, peste 6 milioane euro....

UPDATE: Lucrฤƒrile de pe bulevardul Unirii, nelegale. Prejudiciul, peste 6 milioane euro. Vezi poziลฃia Primฤƒriei Sectorului 3

UPDATE: Drept la replicฤƒ cu privire la articolul „Lucrฤƒrile de pe bulevardul Unirii, nelegale. Prejudiciul, peste 6 milioane euro”, publicat de „România liberฤƒ” în data de 2 februarie

Primฤƒria Sectorului 3 a demarat, în 2013, un amplu proiect de modernizare a Bulevardului Unirii. Acest proiect viza punerea în valoare a bulevardului prin crearea unei bariere de flori, arbuศ™ti ศ™i pomi, modernizarea spaศ›iilor verzi, inclusiv prin instalarea unor sisteme automate de irigare ศ™i modernizare a zonei pietonale prin refacerea pavajului cu granit antiderapant.

De asemenea, proiectul a fost demarat întrucât circulaลฃia pietonalฤƒ ลŸi a autovehiculelor nu era reglementatฤƒ, existând pericolul permanent, atât de accidente, cât ลŸi de îngreunare artificialฤƒ a circulaลฃiei. Menศ›ionฤƒm faptul cฤƒ lucrฤƒrile au fost demarate în contextul în care Primฤƒria Municipiului Bucureศ™ti nu avea în plan niciun astfel de proiect care sฤƒ vizeze Bulevardul Unirii.

Astfel, Primฤƒria Sectorului 3 a efectuat, în anul 2013, lucrฤƒri de sistematizare pe verticalฤƒ pe b-dul Unirii, tronson Piaลฃa Alba Iulia – str. Traian. Lucrฤƒrile au fost efectuate de un operator economic specializat, pe baza unui proiect tehnic, ลŸi au constat, în principal, în reconfigurarea spaลฃiului carosabil original al bretelelor de circulaศ›ie. În ceea ce priveศ™te acordurile ลŸi avizele necesare execuลฃiei lucrฤƒrilor, menลฃionฤƒm cฤƒ, în conformitate cu prevederile art. 7 din H.C.G.M.B. nr. 254/2008 privind administrarea reลฃelei stradale principale ลŸi a lucrฤƒrilor de artฤƒ din Municipiul BucureลŸti, au fost obลฃinute Avizul nr. 18022/19.11.2013 al Administraลฃiei Strฤƒzilor din cadrul Consiliului General al Municipiului BucureลŸti ลŸi Avizul Comisiei Tehnice de Circulaลฃie a Municipiului BucureลŸti. Pentru efectuarea lucrฤƒrilor, au fost emise Autorizaลฃiile de construire nr. 777/15.11.2013 ลŸi nr. 918/24.12.2013. În consecinลฃฤƒ, lucrฤƒrile de sistematizare pe verticalฤƒ executate au avut toate avizele ลŸi acordurile necesare. În paralel, pe b-dul Unirii au fost efectuate lucrฤƒri de amenajare a spaศ›iului verde, Primฤƒria Sectorului 3 având competenศ›e exclusive în acest sens.

Cu privire la prejudiciul la care face trimitere articolul, precizฤƒm cฤƒ sumele au fost recuperate în timpul controlului pentru toate mฤƒsurile menศ›ionate în decizia Curศ›ii de Conturi. De asemenea, subliniem cฤƒ în raportul Curศ›ii de Conturi nu existฤƒ constatฤƒri privind nelegalitatea plฤƒศ›ilor. De altfel, toate mฤƒsurile precizate în raportul Curศ›ii de Conturi pentru anul 2013 au fost îndeplinite în totalitate de cฤƒtre Primฤƒria Sectorului 3, cu toate cฤƒ articolul nu menศ›ioneazฤƒ acest detaliu, în acelaศ™i timp amestecând informaศ›ii din acest raport cu cele din raportul aferent anului 2014.

Totodatฤƒ, în ceea ce priveศ™te cosirea acvaticฤƒ din parcul IOR la care faceศ›i, de asemenea, referire în material, menศ›ionฤƒm cฤƒ situaศ›ia a fost integral remediatฤƒ încฤƒ din timpul verificฤƒrii efectuate de Curtea de Conturi.

–-

Curtea de Conturi a descoperit cฤƒ lucrฤƒrile de pe bulevardul Unirii, realizate de Primฤƒria Sectorului 3, din anul 2013, au fost realizate nelegal, întrucât lucrฤƒrile aparลฃineau Primฤƒriei Capitalei, fapt ce a cauzat un prejudiciu de peste 6 milioane, informeazฤƒ Hotnews.

Din aceastฤƒ sumฤƒ, peste 777.000 lei s-au cheltuit pentru amenajarea trotuarelor de pe bulevardul Unirii, unde a fost desfiinลฃatฤƒ o bandฤƒ de spaลฃiu verde ลฃi s-au pus pergole roz, mov ลŸi albe. Curtea a sesizat cฤƒ investiลฃia s-a fฤƒcut deลŸi artera era în administrarea Primฤƒriei Capitalei nu a Primฤƒriei sector 3.

Primaria Sectorului 3 a cerut Consiliului General al Municipiului BucureลŸti sฤƒ ii transfere în administrare bulevardul Unirii, pe ordinea de zi a ลŸedinลฃei CGMB ลŸi de luni va fi  introdus acest proiect, precizeazฤƒ sursa citatฤƒ.

"Exista o solicitare din partea Primariei sector 3 de a le transfera in administrare bd. Unirii. Proiectul va fi introdus pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu General de azi. Nu este o problema de legalitate sa le transferam acest bulevard. Inteleg ca organele statului au constatat ce s-a intamplat acolo si cine este vinovat va plati. Hotararea noastra nu se aplica retroactiv si  nu este o introducere in legalitate", a declarat pentru HotNews.ro, viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea.

Curtea de Conturi a mai constatat cฤƒ Primaria sector 3 a decontat lucrari neexecutate, care erau, potrivit contractului, gratuite sau cheltuieli supradimensionate. Vloarea tฤƒtalฤƒ se ridicฤƒ la aproximativ  5,5 milioane lei.

"S-au constatat plati nelegale efectuate in 2013 de Sectorul 3, stabilite din verificarea esantioanelor selectate prin acceptarea decontarii unor situatii de plata in care erau cuprinse cantitati de lucrari neexecutate (pentru articol deviz "sapatura mecanizata"), solicitarea la decontare a unor cheltuieli privind un articol de deviz care potrivit contractului trebuia sa fie acordat gratuit de executant, cheltuieli supradimensionate introduse in situatiile de lucrari, acceptarea de decontare a unui numar de campanii de cosire acvatica a vegetatiei si a algelor mai mare decat prestatiile receptionate, acceptare la decontare a unor situatii de lucrari a caror valoare a fost majorata prin aplicarea in recapitulatia de deviz a unei cote de contributie datorate de angajatorii in functie de clasa de risc mai mare decat cea prevazuta legal si acceptarea la decontare a unor cantitati de lucrari/servicii neexecutate", se arata în sinteza raportului Curâii de Conturi obลฃinutฤƒ de HotNews.ro.

Lucrarile de amenajare a bd-ului Unirii au început in 2013. In acel an, Consiliul local sector 3 a alocat pentru aceasta lucrare 1,1 milioane euro. In 2014, alesii locali au alocat inca 8,7 milioane de euro pentru acest proiect. 

Primarul Sorin Oprescu a declarat cฤƒ nu ลŸi-a dat acordul pentru aceste lucrฤƒri. Nici Consiliul General al Municipiului BucureลŸti nu a emis nicio hotฤƒrâre în acest sens asa cum s-a întamplat, în trecut, pentru alte strฤƒzi administrate de Primaria Capitalei, dar pe care Primaria de sector a executat lucrฤƒri. 

"Acolo lucrurile s-au petrecut asa: arhitectul sef al sectorului si domnul primar al sectorului 3 (n.r. Robert Negoita) m-au rugat sa le dau voie sa ridice trotuarele si sa faca panta de pamant, pentru pomii de pe margine, de pe aliniament. Am spus, da, daca vor sa faca asta si am mers personal sa ma uit pentru ca strada este in administrarea noastra. Dupa aceea, spre surprinderea noastra am constatat ca toate lucrarile executate acolo nu au nici un fel de aprobare, nici din partea sectorului. In conditiile acestea au primit amenda, o data de 50 milioane lei vechi, dupa aceea de 100 milioane lei vechi pentru pomii care au fost taiati si dupa aceea ultima amenda este de 500 de milioane lei vechi", a declarat, în martie 2014, primarul general Sorin Oprescu.

In 2012, Curtea de Conturi a constatat, la Primaria sectorului 3, un prejudiciu de 37.893.000 lei

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ