20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLucrare hidrotehnica din Delta, vanduta la pret de garsoniera

Lucrare hidrotehnica din Delta, vanduta la pret de garsoniera

» Tribunalul Tulcea a aprobat vanzarea, la un pret modic, a ecluzei Pardina, una dintre cele mai complexe lucrari hidrotehnice din Delta, care asigura reglarea nivelului apei pe zeci de mii de hectare. Privatizarea ecluzei compromite reconstructia ecologica a terenurilor agricole degradate din Delta.

Tribunalul Tulcea a scos la vanzare ecluza Pardina pentru numai 36.000 euro. Ecluza este cea mai complexa constructie hidrotehnica din Delta Dunarii care a fost realizata pentru a regulariza circuitul apei in retelele de irigatii si de desecare din amenajarea agricola Pardina, care cuprinde aproape 30.000 de hectare. Instanta din Tulcea a luat aceasta decizie la solicitarea firmei de insolventa Rovi Now, care este lichidator judiciar al societatii cu capital de stat Delta Sistem.

Respectiva societate a avut in administrare sistemele de irigatii si de desecare din aceasta incinta agricola. In urma cu un deceniu, Delta Sistem a intrat in incapacitate de plata, iar creditorii au inceput sa-i vanda patrimoniul. Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Tulcea si Consiliul Judetean (CJ) Tulcea au vandut, cu doar cateva sute de milioane de lei vechi, trei statii de pompare, atelierele de reparatii, cantoanele de monitorizare, zeci de kilometri de diguri de aparare impotriva inundatiilor. In urma acestor executari silite nu s-a recuperat decat un sfert din datoriile pe care firma cu capital de stat le avea la bugetul de stat si la cel local.
Executariile silite de la Delta Sistem au provocat mai multe scandaluri, dar pana acum nimeni nu a raspuns pentru jaful provocat. De exemplu, CJ Tulcea a vandut cantonul Batag cu 457 milioane lei vechi. Dupa numai cateva zile, cumparatorul a revandut imobilul, cu un pret de zece ori mai mare, Directiei Agricole Tulcea, care a mai investit in acel canton doua miliarde de lei vechi si a amenajat un "centru de monitorizare a lacustelor". Respectivul centru de monitorizare nu a functionat insa vreodata pentru scopul creat, ci s-a transformat rapid in casa de oaspeti a sefilor responsabili cu agricultura tulceana si a celor de la Bucuresti. si DGFP Tulcea a fost acuzata ca a contribuit la devalizarea patrimoniului acestei firme. Fiscul a vandut zeci de kilometri de diguri de aparare impotriva inundatiilor cu 30 milioane lei vechi/km, desi acestea apartin domeniului public.

In urma cu trei ani, Delta Sistem a intrat in procedura de insolventa. Firma de lichidari judiciare Rovi Now a continuat si ea vanzarea patrimoniului societatii aflate in insolventa. Pretul de vanzare a fost de cateva ori mai mare decat cel al DGFP, dar datoriile la buget tot nu s-au platit integral. Viorel Parlog, administratorul Rovi Now, a declarat ca "pentru a inchide procedura de insolventa care presupune plata creditorilor mai exista disponibila la vanzare ecluza Pardina. Tribunalul a aceptat sa vindem aceasta ecluza pornind la pretul de inventar de 1,5 miliarde lei vechi".

Constantin Cabuz, secretarul CJ Tulcea, se apara in fata acestei situatii. "Am cerut instantei sa blocheze vanzarea ecluzei pentru ca lichidatorul nu a respectat procedurile legale. Ecluza nu poate fi trecuta in mediu privat pentru ca este o investitie strategica de care depinde administrarea terenului public din incinta Pardina, aflat in administrarea CJ Tulcea", a spus Cabuz.
Romulus Stiuca, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, a declarat ca "pretul de vanzare stabilit de instanta este foarte mic". "O astfel de lucrare hidrotehnica costa cateva milioane de euro. Ecluza este strategica pentru ca prin intermediul acesteia se regleaza nivelul apei pe zeci de mii de hectare din nordul Deltei, iar vanzarea ei compromite preconizata reconstructie ecologica a zonei", a dezvaluit Romulus Stiuca.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă