16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialLuceafărul, şcoala viitorului

Luceafărul, şcoala viitorului

În doar şase luni de la înfiinţare, şcoala clujeană de fotbal asigură condiţii moderne de pregătire, mult peste ce există în majoritatea centrelor echipelor de Liga I.

Clujul are una dintre cele mai tinere şcoli de fotbal din România, cu nişte condiţii de pregătire însă la care alte centre de copii şi juniori cu vechime doar visează. În luna septembrie 2010, fostul jucător al celor două rivale locale, CFR şi Universitatea Cluj, Adrian Truşcă, ajutat de către Tiberiu Poraczky, şi el CFR-ist şi, mai apoi, „U”-ist, a pus bazele şcolii „Luceafărul”.

Din mai nimic, doar un teren şi câteva mingi, în decurs de şase luni această şcoală beneficiază de condiţii şi metode de pregătire care stârnesc invidia multor centre de copii şi juniori ale echipelor din Liga I. „Am început totul de la zero practic. Cu ajutorul domnului Marius Stan, unul dintre sponsori, am avut un teren la dispoziţie, am aşezat câteva mingi la centru şi ne-am uitat după copii pe stradă, pe care i-am invitat să schimbăm câteva pase. Apoi am luat la rând agenda telefonică şi am sunat diferiţi prieteni, după care, cu timpul, am început să împărţim fluturaşi prin şcoli. Prin aceste mijloace am reuşit, după şase luni, să avem la antrenamente peste 100 de copii”, povesteşte Adrian Truşcă.

Antrenamente live video

Şcoala Luceafărul este compusă din nouă grupe de copii şi patru antrenori. La cea mai mare grupă evoluează jucători născuţi în anul 2000, iar grupa născută în 2005 reprezintă mezina şcolii. Alături de Truşcă şi Poraczky, Marian Sergiu şi David Stan se mai ocupă de antrenamentele unor copii care se pot considera norocoşi. „La alte astfel de centre există antrenori care nu ştiu să-i înveţe pe copii să dea o pasă corect. Aici avem antrenori federali, cum este Poraczky, avem antrenori cu experienţă de la care copiii au serios de învăţat.

În plus de asta, faţă de alte şcoli, noi avem marele avantaj că avem baza noastră de pregătire, cu terenuri în cartierele din oraş, deci este foarte uşor de ajuns, copiii doar ies din bloc şi intră pe teren. Am dat şi de Lucian Ştirban, un sponsor care ne ajută foarte mult, iar acum am ajuns să beneficiem de cele mai bune condiţii la o şcoală de fotbal din Cluj. Există o taxă lunară de 100 de lei, dar pe baza acesteia părinţii pot vedea tot timpul ce fac copiii lor. Noi le dăm un cont şi o parolă, după care, dacă intră pe pagina noastră de internet, pot vedea în direct antrenamentele pe care le facem. De asemenea, şi meciurile sunt filmate şi fiecare copil primeşte câte un CD cu evoluţia lui. Pasiune multă, asta este ideea prin care facem toate aceste lucruri la şcoala Luceafărul”, mai spune Truşcă, cel care pregăteşte grupele cele mai mari, copiii născuţi în 2000 şi 2001.

Roberto Carlos joacă la Luceafărul

În următoarea perioadă, aceştia vor pleca în Italia, acolo unde vor disputa patru meciuri şi se vor întoarce înapoi cu o „escală” de un meci în Austria. „În Italia, în afară de meciuri, or să meargă prin cel mai mare parc de distracţii din acea ţară. Am făcut o figură frumoasă până acum cu echipe din Ungaria şi Croaţia, pe care le-am bătut şi, printre altele, am reuşit să facem rost şi de echipamente sportive complete din Olanda. În general, suntem foarte atenţi şi cu programul şi educaţia copiilor. Toate antrenamentele se fac după orele de la şcoală, niciodată nu îi luăm de la şcoală la antrenamente. De asemenea, nici un copil nu este dat afară. Sunt mulţi care vin la noi de la alte şcoli, acolo unde antrenorii nu au avut răbdare cu ei, iar aici noi îi remodelăm. Le dăm o şansă şi celor care nu au avut a doua şansă acolo unde au fost”, explică Adrian Truşcă. După câteva săptămâni de antrenamente şi meciuri de pregătire, talentele au început să iasă la iveală. Fraţii Paul şi Petrică Baltaru, Mark şi Edy Ştirban, Cristian Blaga sau Darius Mic sunt promisiunile antrenorului în vârstă de 41 de ani.

De asemenea, din grupa de 10 ani pe care Truşcă o pregăteşte mai iese în evidenţă, cel puţin prin nume, Roberto Carlos Pap, un fundaş stânga care vrea să-i calce pe urme celebrului jucător brazilian, chiar dacă Roberto Carlos al Luceafărului este fan declarat al Barcelonei.

Schimb de pase cu Florescu

Cu câteva zile înainte de Crăciun, internaţionalul George Florescu, alături de actualul „U”-ist Octavian Abrudan şi de foştii jucători ai alb-negrilor Tiberiu Bălan, Gabriel Giurgiu, Dan Matei şi Rareş Soporan au jucat un meci amical împotriva grupei 2000 şi a staff-ului tehnic al şcolii de fotbal Luceafărul. La finalul partidei, vizibil încântaţi, copiii au luat autografe, au făcut poze şi au primit tricouri de la cei cărora speră să le ia locul în viitor.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

FCSB în pericol de depunctare din cauza declarațiilor lui Gigi Becali!

Gigi Becali riscă o nouă suspendare după acuzațiile aduse arbitrului Horațiu Feșnic, ceea ce pune FCSB în pericol de a pierde 3 puncte în...

Hackerii iranieni au trimis informații despre campania lui Trump, în tabăra democraților

Un purtător de cuvânt al campaniei vicepreședintelui Kamala Harris a spus că doar „câteva persoane au fost vizate de aceste e-mailuri” Hackerii iranieni au luat...
Ultima oră
Pe aceeași temă