15.7 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialLovitura lui Ponta

Lovitura lui Ponta

Premierul României a fฤƒcut zilele astea o declaraลฃie care-ลŸi gฤƒseลŸte un potrivit echivalent, apropo de caracterul sฤƒu descalificant, în plagiatul care l-a transformat pe Victor Ponta într-o nulitate academicฤƒ ลŸi moralฤƒ.

„Dacฤƒ ni se spunea în 2007, domnule, nu o sฤƒ aveลฃi nici drumuri, nici spitale, nici agriculturฤƒ ca în Vest, dar o sฤƒ vฤƒ facem ANI ลŸi DNA, poate cฤƒ ne gândeam de mai multe ori”, spunea recent ลŸeful Guvernului.

Mai mult decât a plasa respectiva frazฤƒ în registrul halucinaลฃiei, meritฤƒ aici disecarea firului în patru, cu frustrarea de rigoare cฤƒ am ajuns sฤƒ analizฤƒm vorbele unui plagiator în virtutea faptului cฤƒ dumnealui s-a cฤƒลฃฤƒrat atât de sus ลŸi atât de periculos la vârful aparatului de stat.

Dar, asta fiind realitatea, haideลฃi sฤƒ ne raportฤƒm la ea.

Prin urmare, la cinci ani de la aderarea României la Uniunea Europeanฤƒ ลŸi la jumฤƒtate de an de când a preluat frâiele guvernฤƒrii, premierul Ponta regretฤƒ, ca fata mare ratarea mฤƒritiลŸului, faptul cฤƒ ลฃara, pe care se chinuie de luni bune sฤƒ o scufunde, a ales greลŸit pentru cฤƒ a evoluat greลŸit.

E greu de imaginat ceva mai anti-european ลŸi mai anti-occidental decât fraza rostitฤƒ recent de Victor Ponta, motiv pentru care, înainte de toate, premierul e obligat sฤƒ revinฤƒ cu o nouฤƒ luare de poziลฃie în care sฤƒ lฤƒmureascฤƒ dacฤƒ îลŸi menลฃine sau îลŸi retrage spusele.

Este nevoie de aลŸa ceva tocmai pentru a ieลŸi odatฤƒ din zona clar-obscurului în care prim-ministrul ลŸi mulลฃi lideri ai USL blocheazฤƒ orientarea de politicฤƒ externฤƒ a României.

Cum, însฤƒ, responsabilitatea este ultima grijฤƒ a ลŸefului Guvernului, este de aลŸteptat sฤƒ nu se întâmple nimic semnificativ. Rฤƒmâne ca partenerii europeni sฤƒ se lฤƒmureascฤƒ cum or ลŸti în privinลฃa liniei reale pe care o are în vedere puterea de la BucureลŸti.

Specializat în nebulozitate, ca orice impostor pe care lumina naturalฤƒ n-ar face decât sฤƒ-l ucidฤƒ, Victor Ponta mai vinde publicului larg o gogoaลŸฤƒ mare cât conacul lui Liviu Dragnea.

Aceea cฤƒ, plinฤƒ de bunฤƒvoinลฃฤƒ, România ลŸi-a fฤƒcut datoria ลŸi s-a lฤƒsat convinsฤƒ sฤƒ adere la UE. Însฤƒ, în ciuda mฤƒrinimiei mioritice, nerecunoscฤƒtoarea Europฤƒ ne-a mai tras o datฤƒ pe sfoarฤƒ, lฤƒsându-ne aลŸa cum ne gฤƒsit în 2007: fฤƒrฤƒ spitale, fฤƒrฤƒ autostrฤƒzi, fฤƒrฤƒ perspective, fฤƒrฤƒ culturฤƒ, fฤƒrฤƒ apฤƒ curentฤƒ la tot poporul, fฤƒrฤƒ canalizare, spฤƒrgฤƒtori de seminลฃe, melomani de manele, cu o agriculturฤƒ semi-medievalฤƒ, fฤƒrฤƒ ลŸcoli ลŸi grฤƒdiniลฃe ลŸi fฤƒrฤƒ salarii decente.

Tare, stimabile Ponta! Cum i-o mai suporta Dumnezeu pe aceลŸti occidentali din UE sฤƒ facฤƒ umbrฤƒ pฤƒmântului lor ลŸi sฤƒ sugฤƒ toatฤƒ seva din pฤƒmântul nostru sfânt?

Când un lider politic sub 40 de ani gândeลŸte în astfel de termeni, când de la înฤƒlลฃimea sa de prim-ministru pune în circulaลฃie un fel de doinฤƒ în care se împletesc armonios cultul pentru cerลŸetorie, îndemnul la lene naลฃionalฤƒ ลŸi strฤƒmoลŸescul sentiment cฤƒ suntem, din nou, un popor de victime, persecutaลฃi ลŸi pฤƒcฤƒliลฃi ai marilor naลฃiuni, când un lup tânฤƒr al politicii se transformฤƒ, atunci când ajunge cel mai sus în cariera sa, într-un burlinc agitat, cum te-ai putea raporta la viitor cu optimism?

Ce voia sฤƒ zicฤƒ domnul Ponta? Cฤƒ UE – dupฤƒ ce ne-a dat zeci de miliarde de euro sub forma fondurilor europene, ลŸi alte zeci, din 1990 încoace, sub formฤƒ de împrumuturi avantajoase, credite nerambursabile, consultanลฃฤƒ gratuitฤƒ ลŸi altele asemenea – trebuia sฤƒ ne facฤƒ ลŸi curat în casฤƒ? Ce voia sฤƒ zicฤƒ domnul Ponta? Cฤƒ trebuia sฤƒ vinฤƒ germanii, francezii, englezii, olandezii ลŸi alลฃii sฤƒ punฤƒ osul la treabฤƒ ca sฤƒ ridice România, timp în care noi, românaลŸii oropsiลฃi de soartฤƒ, sฤƒ ne vedem liniลŸtiลฃi de furat ลŸi de stat cu burta la soare?

Oare la ce viseazฤƒ tovarฤƒลŸul Ponta când ceartฤƒ UE pentru cฤƒ sฤƒraca Românie lâncezeลŸte încฤƒ în subdezvoltare ลŸi imposturฤƒ? Vrea tânฤƒrul prim-ministru sฤƒ internaลฃionalizeze munca patrioticฤƒ ลŸi, astfel, sฤƒ-l facฤƒ pe defunctul Nicolae CeauลŸeascu sฤƒ parฤƒ la acest capitol o biatฤƒ glumฤƒ? De neînลฃeles.

Nici mentalitatea de avocat al hoลฃilor nu-l pฤƒrฤƒseลŸte pe procurorul fฤƒrฤƒ realizฤƒri, Victor Ponta.

Dupฤƒ ce ne istoriseลŸte mâhnirea care l-a cuprins uitându-se la aderare versus realizare, premierul loveลŸte în sfârลŸit în punctul esenลฃial: UE ne-a dat DNA ลŸi ANI. Asta-i buba, domnilor! De grija baronilor care l-au luat de pe stradฤƒ ลŸi l-au fฤƒcut om nu mai poate dormi Ponta, cฤƒci dânลŸii, aceลŸti baroni care au transformat hoลฃia în afacerea lor cu statul, sunt acum persecutaลฃi mai ceva ca vrฤƒjitoarele în vremea Inchiziลฃiei, Rezistenลฃa în vremea rฤƒzboiului mondial.

Prin urmare ฤƒsta-i noul realism socialist al lui Victor Ponta: UE trebuia sฤƒ ne construiascฤƒ ลŸosele, spitale ลŸi ลŸcoli, sฤƒ ne facฤƒ eventual ลŸi-un DNA ลŸi o ANI, ca sฤƒ scฤƒpฤƒm de gura lor, dar sฤƒ se opreascฤƒ aici.

De umplut cu oameni cele douฤƒ instituลฃii anticorupลฃie ar fi urmat sฤƒ ne ocupฤƒm noi, pe plan intern, ลŸi sฤƒ alegem pe sprânceanฤƒ justiลฃiari dupฤƒ calapodul lui Victor Ponta, Tฤƒnase Joiลฃa, Lidia Bฤƒrbulescu sau Ioan Amarie. Totul, atent organizat ลŸi reglementat, sub bagheta rฤƒposatului magician, Iorgovan.

Cu siguranลฃฤƒ cฤƒ asta ลŸi-a dorit, ลŸi-ar dori ลŸi îลŸi va dori Victor Ponta. La fel de cumplit pentru binele tuturor este cฤƒ îndrฤƒzneลŸte sฤƒ o ลŸi spunฤƒ public, cฤƒ  nu mai este nevoie sฤƒ îลŸi mascheze intenลฃiile, cฤƒ spusele sale sunt tot mai lipsite de reacลฃii pe mฤƒsurฤƒ.

Bineînลฃeles, premierul nu va vorbi niciodatฤƒ în termenii de mai sus în interviurile pe care ลŸi le aranjeazฤƒ în presa de afarฤƒ sau la întâlniri cu ambasadorii europeni acreditaลฃi la BucureลŸti.

O face, însฤƒ, când se întoarce acasฤƒ, la poligonul sฤƒu de încercare numit România. O face, poate, pentru cฤƒ interesul îi dicteazฤƒ sฤƒ ลฃinฤƒ încฤƒ aproape de Voiculescu, Antonescu, Dragnea; o face, poate, pentru cฤƒ se simte ameninลฃat de ei sau pentru a nu le stârni prea multe suspiciuni.

Indiferent, însฤƒ, din ce motiv o face, pe termen lung Victor Ponta va fi o povarฤƒ pentru România. Asta, pentru cฤƒ el însuลŸi a ajuns sฤƒ creadฤƒ sau a crezut dintotdeauna cฤƒ UE ลŸi standardele ei sunt un corset prea strâmt pentru oamenii-cheie care l-au ajutat ลŸi sunt dispuลŸi sฤƒ-l mai ajute în satisfacerea ambiลฃiilor sale personale – multe ลŸi nemฤƒsurate.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

Maศ™inฤƒ lovitฤƒ de tren รฎn Argeศ™. ศ˜oferul a scฤƒpat cu viaศ›ฤƒ

Un bฤƒrbat de 51 de ani a fost implicat รฎntr-un accident grav รฎntr-o comunฤƒ din judeศ›ul Argeศ™, dupฤƒ ce maศ™ina sa a fost lovitฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ