20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLovitura de stat militara in Niger

Lovitura de stat militara in Niger

Un consiliu militar din Niger a anuntat la postul public de radio suspendarea Constitutiei dupa o lovitura de stat survenita joi care s-a soldat cu numerosi morti si raniti, in vreme ce presedintele Mamadou Tandja a fost "dus" intr-un loc necunoscut, potrivit ministilor, relateaza AFP monitorizata de Mediafax.

"Consiliul suprem pentru restaurarea democratiei (CSDR), al carui purtator de cuvant sunt, a decis sa suspende Constitutia celei de-a sase republici si sa dizolve toate institutiile care s-au format in baza acesteia", a anuntat colonelul Goukoye Abdoulkarim pentru postul de radio Vocea Sahel.

Alaturi de el se afla colonelul Dijibrilla Hima Hamidou, supranumit Pele, comandantul celei mai importante zone de aparare a Nigerului, potrivit imaginilor difuzat de postul public de televiziune din Niger.

Consiliul l-a desemnat presedinte pe comandantul unei unitati militare care dispune de vehicule blindate, Salou Djibo.

CSDR a declarat starea de asediu si a inchis frontierele terestre si aeriene, facand apel la populatie sa-si pastreze calmul.

Ministrii au declarat ca au fost sechestrati in cadrul unei sedinte de Guvern.

"Nu avem libertate de miscare, nu putem iesi (din tara). L-au luat pe Mamadou Tandja", a declarat unul din ministri, contactat telefonic de AFP.

"Nu stim ce s-a intamplat (…) dar avem telefoane mobile si suntem acolo unde trebuia sa aiba loc sedinta de Guvern. L-au luat pe presedinte", a confirmat un alt membru al Guvernului, sub acoperirea anonimatului.

Presedintele Tandja, in varsta de 71 de ani, si consilierul sau "ar fi retinuti intr-o garnizoana din Tondibia", situata la circa 20 de kilometri de capitala, au afirmat oficiali sub protectia anonimatului.

Potrivit acestor surse, mai multi ministri ar fi retinuti la sediul Consiliului superior pentru comunicare, din apropierea palatului prezidential.

CSDR a anuntat in noaptea de joi spre vineri ca Guvernul a fost "dizolvat".

Nigerul, o tara saraca din regiunea Sahel, dar al treile producator mondial de uraniu, se confrunta cu o criza politica grava generata din dorinta presedintelui de a ramane la putere cu orice pret dupa incheierea mandatului sau.

Potrivit martorilor oculari, in cursul zilei au putut fi auzite focuri de arma, in special in apropierea presedintiei, trase cu armament greu pe strazile capitalei.

Nici un bilant oficial referitor la posibilele victime nu a fost comunicat joi seara, dar, potrivit martorilor si unei surse medicale, cel putin trei sau patru militari au fost ucisi intr-un vehicul blindat vizat de un obuz si "circa zece" militari au fost raniti joi la Niamey.

Un oficial francez de la Paris a afirmat ca o tentativa de lovitura de stat este in curs de desfasurare in Niger si ca "(presedintele Mamadou) Tandja nu este intr-o pozitie buna".

Autoritatile de la Paris le-au cerut joi cetatenilor francezi din Niamey sa nu-si paraseasca locuintele.

Potrivit unei surse diplomatice franceze, "se stia ca o parte din armata se opune (masurilor luate de) Tandja si loviturii sale de forta constitutionala, dar se credea ca acea parte este minoritara".

"Exista o traditie a loviturilor de stat in aceasta tara, dar nu credeam ca se va intampla atat de repede", a adaugat sursa.

Aflat de zece ani la putere, Tandja a dizolvat anul trecut Parlamentul si Curtea Constitutionala si a obtinut in august prelungirea controversata a mandatului sau ca urmare a unui referendum pe tema unei noi Constitutii.

Opozitia, care a boicotat acest referendum, dar si alegerile legislative controversate din octombrie, a denuntat o lovitura de stat, iar comunitatea internationala a denuntat derapajele presedintelui.

Aceasta este noua Constitutie pe care a constatat-o joi CSDR.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Philip Crowley, a precizat ca prin actiunile presedintelui s-a putut declansa "foarte bine" lovitura de stat, afirmand ca Nigerul trebuie "sa organizeze alegeri".

In cursul dupa-amiezii de joi, mai multi militari au fost mobilizati in apropierea palatului prezidential si pe strazile adiacente.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă