27.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialLovitura de gratie pentru dosarele Revolutiei si mineriadelor

Lovitura de gratie pentru dosarele Revolutiei si mineriadelor

Dosarele Revolutiei si mineriadelor au primit o grea lovitura, dupa ce astazi
Curtea Constituţională a decis ca anchetarea cauzelor in care sunt implicati atat militari cat si civili nu va mai putea fi efectuata de procurori militari ci doar de magistrati civili.
Curtea a stabilit ca acele cauze aflate în curs de urmărire penală sau de judecată la parchetele ori instanţele militare care privesc cadre militare rămân la aceste parchete sau instanţe, iar cauzele care privesc persoane civile vor fi soluţionate de parchetele sau instanţele civile.
De asemenea, potrivit acestei decizii, ancheta în cauzele care vizează civili şi militari va fi făcută în exclusivitate de procurori civili.
Cercetările făcute până la publicarea acestei decizii a Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial în astfel de cauze rămân valabile, ea fiind aplicabilă de la acea dată încolo.
Potrivit articolului III din Legea 356/2006 de modificare şi completare a Codului de procedură penală, 'cauzele aflate în curs de urmărire penală sau de judecată la parchetele ori instanţele militare la data intrării în vigoare a prezentei legi, date în competenţa parchetelor sau instanţelor civile, vor continua să fie urmărite ori judecate de parchetele sau instanţele militare'.
Curtea Constituţională a fost sesizată cu o excepţie de neconstituţionalitate privind prevederi ale Legii 356/2006 de modificare şi completare a Codului de procedură penală ridicată în trei dosare în anul 2006, de avocaţii unor foste cadre militare acuzate de furt din conductele petroliere, care au susţinut că prevederi ale Legii 356/2006 contravin articolelor 15, 20 şi 35 din Constituţie.
Potrivit Rompres, decizia de miercuri a Curţii Constituţionale este în consonanţă cu decizia Curţii Europene de Drepturilor Omului – dată în cazul Massoui împotriva României – prin care s-a atras atenţia asupra faptului că procurorul militar nu poate îndeplini criteriile de obiectivitate cerute de lege, fiind dublu subordonat, pe de o parte faţă de Ministerul Public şi Ministerul Justiţiei, iar pe de altă parte, faţă de Ministerul Apărării Naţionale.
Comentatorii apreciaza ca in aceste conditii toate dosarele instrumentate de procurorul militar Dan Voinea, intre care cele ale revolutiei si mineriadelor, vor fi practic ingropate, deoarece, spun ei, procurorii civili nu vor fi in stare sa continue cercetarile in aceste cazuri.

Cele mai citite

Ai putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Macron și Scholz se înfruntă din nou, pentru a contracara America protecționistă și puterea chineză Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

Ai putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Macron și Scholz se înfruntă din nou, pentru a contracara America protecționistă și puterea chineză Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două...
Ultima oră
Pe aceeași temă