O parte dintre oamenii de afaceri care au prejudiciat CNCFR cu sute de milioane de euro prin complicitatea fostului director al instituţiei, Mihai Necolaiciuc, au primit pedepse de până la şase ani de închisoare.
Printre cei care au devalizat CFR se află şi cumnatul controversatului afacerist Dumitru Creştin, Mihai Bătrânu, care trebuie să execute şase de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, potrivit Tribunalului Bucureşti. Creştin este şi el cercetat de DNA pentru afacerile derulate cu CNCFR, în urma cărora bugetul public a fost prejudiciat cu milioane de euro.
Numele acestuia a mai fost vehiculat şi în dosarul fostului şef al SRI Prahova, Corneliu Păltânea. Creştin este şi un apropiat al lui Mihai Necolaiciuc. El le-a declarat procurorilor DNA că a găzduit-o în locuinţa sa pe soţia fostului şef al CNCFR, Sânziana Necolaiciuc.
Conexiuni cu antecedente
Un complice de-al lui Bătrânu, Gabriel Preda, a primit cinci ani de închisoare iar un al treilea inculpat, Chiriac Tonea, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.
Tonea a devenit cunoscut după ce a fost arestat şi condamnat la închisoare pentru că l-ar fi şantajat pe un fost director din Electrica, Corneliu Stan. În timpul audierilor din acel dosar, Tonea a declarat că lucrează ca şofer pentru o firmă din Bucureşti care îi aparţine omului de afaceri Cristian Burci.
Bursa Română de Mărfuri, paravanul matrapazlâcurilor de la CNCFR
Potrivit DNA, Mihai Bătrânu, cu ajutorul şoferului său Gabriel Preda, s-a folosit în perioada 2003-2004 de firma-fantomă S.C. Solosim SRL (cu sediu fictiv, fără capital, angajaţi şi activitate) pentru a participa formal la o aşa-zisă „procedură de licitaţie” la Bursa Română de Mărfuri (BRM). De altfel, procurorii DNA au arătat şi în alte dosare ale lui Necolaiciuc că BRM nu a fost altceva decât un paravan pentru achiziţii ilegale.
Mai mult, procurorii spun că la acel moment nicio instituţie publică nu avea voie să facă achiziţii publice prin BRM întrucât bursa nu era altceva decât un SRL, nefiind acreditată de CNVM. Astfel, Compania Naţională a Căilor Ferate Române a cumpărat de la firma-fantomă 100 de tone de soluţie de ignifugare, care era însă necorespunzătoare calitativ. După ce au încasat banii de la CNCFR, Bătrânu şi Preda au creat un alt circuit financiar de firme-fantomă prin care au rulat banii. În final, sumele erau împărţite între cei doi şi Chiriac Tonea. Acesta din urmă şi-a pus la dispoziţie firma, S.C. DIP GIP IND SA, pentru a fi inclusă într-un lanţ de furnizare fictiv. Apoi, deşi nu avea documentele cerute de lege şi nici relaţii comerciale cu S.C. Solosim S.R.L., firma lui Tonea a primit de la aceasta suma de 121,2 miliarde de lei vechi, pe care a ridicat-o în numerar aproape în întregime fără justificare economică.
Potrivit DNA, conform practicii frauduloase a foştilor directori din CNCFR (Mihai Necolaiciuc şi adjuncţii – n.r.), aceştia nici măcar nu au întocmit un contract de furnizare a produselor cu clauze clare, lăsând astfel la bunul plac al furnizorului să livreze doar ceea ce doreşte.
Procesul lui Necolaiciuc nu s-a încheiat
Infracţiunile pentru care au fost condamnaţi cei trei – abuz în serviciu, fals şi spălare de bani – au adus CFR un prejudiciu cauzat de aproape 128 de miliarde de lei vechi. Dosarul a fost disjuns dintr-un alt dosar în care a fost trimis în judecată Mihai Necolaiciuc şi care se află încă pe rolul Judecătoriei Sectorului 1.