20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLondra isi plange printesa

Londra isi plange printesa

La Londra, la "Guards Chapel" din apropierea Palatului Buckingham, a avut loc ieri ceremonia de comemorare a printesei Diana de Wales, la zece ani de la  moartea ei intr-un accident de masina la Paris.
 
Ceremonia religioasa, desfasurata in prezenta a peste 600 de invitati, a fost organizata la initiativa copiilor Dianei, printii William, 25 de ani, si Harry, 22 de ani. Regina Elisabeta, invesmantata in mov si, sotul sau, printul Philip, au sosit ultimii, cu cateva minute inaintea inceperii slujbei religioase, fiind aclamati de multime si intampinati pe scarile capelei de cei doi fii ai Dianei. La ceremonia religioasa au mai asistat  printul Charles si alti circa 30 de membri ai familiei regale britanice. Pe lista invitatilor s-au aflat fratele si surorile printesei decedate, artisti indragiti de ea ca Elton John, Cliff Richard sau fotograful Mario Testino, dar si premierul Gordon Brown si predecesorii acestuia, Tony Blair si John Major. Actuala sotie a printului Charles si fosta amanta, Camilla Parker Bowles, acum ducesa de Cornwall, a carei prezenta nu este dorita de majoritatea britanicilor, urma initial sa asiste la ceremonie, dar a renuntat in extremis pentru a nu "deturna atentia". Ea a petrecut ziua la domeniul regal Balmoral din Scotia.
Printii William si Harry au citit omagii adresate mamei lor in fata asistentei, iar arhiepiscopul de Canterbury a rostit doua rugaciuni compuse special cu aceasta ocazie in memoria printesei Diana, la cererea fiilor sai.
In ultimele zile, buchete de flori, fotografii, carti postale si alte declaratii s-au inmultit pe grilajul Palatului Kensington, unde Diana a locuit 15 ani. Ca in fiecare an in ultimul deceniu, parintele Frank Gelli a oficiat ieri o mesa in aer liber in fata palatului.

O viata de 36 de ani

Lady Diana, printesa de Wales, a incetat din viata la 31 august 1997, in urma unui accident rutier survenit in tunelul Alma din Paris. Avea 36 de ani. Ea se afla pe bancheta autovehiculului impreuna cu miliardarul egiptean Dodi Al Fayed, decedat si el in acelasi accident. Trupul i-a fost inhumat pe o insulita situata in mijlocul unui lac de pe proprietatea familiei sale de la Althorp. La funeraliile insotite de manifestari de emotie de o amploare nemaiintalnita au participat peste un milion de persoane.
S-a casatorit cu printul mostenitor Charles si, pe langa aparitiile oficiale, ea s-a consacrat actiunilor umanitare, devenind extrem de populara si indragita. Pentru britanici ea va ramane "printesa inimilor". Fisurile casatoriei s-au adancit, si pe 9 decembrie 1992 premierul Major anunta deznodamantul inevitabil. S-a dedicat actiunilor umanitare in tara si strainatate, patronand diverse organizatii si fundatii.

» Zeci de turisti si admiratori s-au reunit ieri in apropierea podului Alma din Paris pentru a marca 10 ani de la moartea printesei Diana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă