17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialLondra, in lacrimi

Londra, in lacrimi

Marea Britanie a incremenit, ieri, minute in sir, milioane de oameni comemorand, la miez de zi, victimele atentatelor ce au zguduit, acum un an, Londra. In capitala tarii, mii de locuitorii ai metropolei puteau fi vazuti cu lacrimi in ochi, au relatat marile agentii internationale.
La ora locala 8.50, momentul in care au explodat, cu un an in urma, cele trei bombe in reteaua de metrou londoneza, ministrul Culturii Tessa Jowell si primarul Londrei Ken Livingstone au depus coroane de flori in fata statiei de metrou de unde pornisera atentatorii. Ceremonia a fost insotita de bataile orologiului Catedralei St. Paul's. Londonezii au mai dezvelit placi comemorative si au participat la numeroasele slujbe oficiate in memoria disparutilor. Supravietuitorii atentatelor au fost invitati la o masa comemorativa organizata de transporturile londoneze.
Atentatele din 7 iulie 2005 s-au soldat cu 52 de victime si alte peste 700 persoane ranite, autorii dovedindu-se a fi fost patru tineri britanici de confesiune musulmana.
Premierul Tony Blair declara in ajunul tristului eveniment ca amenintarea cu noi atentate la adresa Marii Britanii este in continuare „evidenta si reala”.

Amenintari contrafacute

Avertismentul sau avea sa fie reconfirmat dupa nici o zi, Al Jazeera difuzand o noua amenintare terorista. Anuntat initial de postul TV panarab drept „testament” al lui Shahzad Tanweer, unul din cei patru kamikaze londonezi, imaginile prezinta un tanar cu fata semiascunsa de o basma, aflat alaturi de Aiman al Zawahiri, numarul doi Al Qaeda. Presupusul Tanweer ameninta ca Londra „reprezinta doar inceputul”.
Politia a anuntat insa ca inregistrarea a fost realizata de curand, pentru ca tanarul face referire la un raid al politiei efectuat in estul Londrei la inceputul lunii trecute.

Cele mai citite

Toni Greblă va restitui Curții de Conturi suma de bani necuvenită

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat joi că va restitui, până la finalul anului, suma pe care Curtea de Conturi a...

Prognoza de creștere economică pentru 2024, revizuită la 2,8%; inflația estimată la 4,5% și deficitul comercial în creștere

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit prognoza de creștere economică pentru anul 2024, reducând estimarea de la 3,4% la 2,8%. Conform...

Momente grele pentru Duckadam! „Eroul de la Sevilla” a intrat în operație pe cord deschis

Fostul mare goalkeeper Helmut Duckadam, legendarul erou al Stelei din Liga Campionilor, traversează un moment extrem de complicat din punct de vedere medical. Helmut Duckadam...
Ultima oră
Pe aceeași temă