20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLondra, decisă să menţină austeritatea

Londra, decisă să menţină austeritatea

Agenţia de rating Moody’s a degradat nota suverană a Marii Britanii cu un grad, de la AAA la AA1, regatul alăturându-se Franţei şi SUA în cercul marilor economii occidentale care au pierdut cea mai bună cotaţie pentru datoria lor publică. Consecinţele acestei decizii vor fi înainte de toate politice.

Deşi decizia era certă de câteva săptămâni, a fost totuşi un şoc pentru guvernul britanic. Într-un comunicat, Moody’s a evidenţiat „slăbirea continuă a perspectivelor pe termen mediu”  în Marea Britanie şi faptul că activitatea economică atonă a ţării „se va întinde până la a doua jumătate a deceniului“. Moody’s, care a ridicat perspectiva ţării de la negativ la stabil, insistă totuşi asupra solidităţii economiei britanice – „extrem de competitivă“ şi „bine diversificată“. Solvabilitatea Marii Britanii rămâne extrem de ridicată, a insistat agenţia.

Dar, opoziţia laburistă consideră decizia agenţiei de rating o recunoaştere a eşecului obiectivului iniţial al politicii economice a guvernului Cameron, care în 2010 prevăzuse suprimarea aproape integrală a deficitului până în 2015, cu un plan de reduceri bugetare care nu ar dura decât cinci ani.  Acuzând o contracţie de 0,3% în trimestrul patru al anului 2012, economia britanică a făcut un prim pas spre o nouă recesiune, după ce ieşise în vară din cea de-a doua recesiune de la debutul crizei. Moody’s subliniază o inflaţie crescută care apasă asupra sectorului public şi privat şi arată că degradarea situaţiei în zona euro, unul din principalii parteneri comerciali ai Marii Britanii, a avut efecte negative de cealaltă parte a Mânecii. Agenţia este îngrijorată de nivelul ridicat al datoriei publice britanice, care în 2013 ar putea atinge 93,3% din PIB, iar traiectoria datoriei nu se poate inversa înainte de 2016.

Reacţii

Premierul David Cameron a făcut din menţinerea celor trei A unul din marile criterii de judecare a succesului politicii sale economice. Laburiştii, percepuţi în rândul populaţiei ca mai puţin credibili în probleme economice, în pofida avansului lor în sondaje, nu au scăpat prilejul de a exploata momentul. Consecinţele în termeni financiari ai deciziei Moody’s sunt însă mai puţin clare. Lira sterlină, deja fragilizată, ar putea fi mai vulnerabilă. Analiştii de la Morgan Stanley îşi exprimau îngrijorarea pe această temă în decembrie şi remarcau că euro nu a suferit de scăderea cotaţiei unor state pentru că investitorii îşi puteau deplasa banii în această deviză spre altele care îşi păstraseră o bună cotaţie. Ceea ce nu va fi cazul Marii Britanii. Altfel spus, nici Banca Angliei, nici Downing Street nu vor vărsa lacrimi din cauza slăbirii lirei sterline, dimpotrivă. Cu condiţia ca scăderea să rămână controlată. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă