20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLocuri in gradinite

Locuri in gradinite

Potrivit cifrei de scolarizare aprobate prin hotarare de guvern, pentru anul scolar 2007-2008 numarul de locuri pentru gradinite va fi de 645.000. Practic, peste o jumatate de milion de prescolari vor merge
anul viitor la gradinita, destui dintre ei pentru prima data.
Singura problema care inca nu a fost solutionata se refera la locurile efective din gradinite. Reamintim ca destule gradinite de stat sunt subdimensionate in raport cu numarul copiilor care ar trebui inscrisi. Concret, pana la inceperea viitorului an scolar, Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului si administratia locala au sarcina sa rezolve criza spatiilor, fie prin construirea de noi cladiri, fie prin reamenajarea unor spatii ale unor scoli care stau nefolosite.
Pentru invatamantul primar, care include clasele I-IV, s-a aprobat o cifra de scolarizare de 900.000 de locuri, ceea ce inseamna limita maxima superioara. In privinta invatamantului liceal, inclusiv cel militar, s-a aprobat o cifra de scolarizare de 68.000 de locuri pentru clasa a XII-a zi/seral si 147.000 locuri pentru clasa a IX-a invatamant de zi.
Cifra de scolarizare pentru invatamantul universitar a avut la baza numarul estimat al absolventilor de liceu cu diploma de bacalaureat, dar si propunerile inaintate de conducerile universitatilor corelate cu noua structura a domeniilor cu studii de licenta si, totodata, asigurarea unui echilibru intre studiile de licenta si studiile de masterat. Astfel, pentru anul I universitar au fost aprobate 57.216 locuri, pentru masterat fiind alocate 18.979 locuri.
Mai trebuie subliniat ca in privinta cifrei de scolarizare – modul in care a fost fundamentata si in final aprobata de catre Executiv – s-a avut in vedere si populatia care nu a terminat studiile obligatorii sau nu a dobandit o calificare profesionala.
Potrivit datelor statistice, la capitolul analfabetism stam foarte rau, intr-un clasament al tarilor membre ale Uniunii Europene Romania ocupand un loc fruntas. Procentul de analfabeti continua sa fie destul de ridicat, indeosebi in randul populatiei de etnie roma.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă