Gratiferias, originare din Argentina, sunt ca nişte târguri cu vechituri. Cu o singură excepţie: totul este gratis.
Gratiferias, sau târgurile gratis, au apărut prima dată în Argentina, dar s-au răspândit repede în ţările vecine şi, în final, în toată America Latină. Ideea a prins şi în Statele Unite şi în Canada, iar anul acesta, gratiferias au ajuns chiar şi în Lumea Veche.
Gratiferias funcţionează asemenea târgurilor de vechituri. Orice persoană poate veni şi lăsa sau lua obiecte, care sunt aranjate pe categorii. Toate lucrurile expuse trebuie să fie, însă, într-o stare bună. Vânzarea şi trocul sunt interzise în gratiferias.
Care este atmosfera de la un astfel de târg? Oamenii se plimbă printre haine, fleacuri, dovlecei crescuţi în gradinile oamenilor şi jocuri pentru copii. Fredonează, zâmbesc sau râd în hohote, potrivit site-ului worldcrunch.com.
Scopul acestui tip de târg este „eliberarea de materialism” şi îndepărtarea de „opresiunea sistemului economic”.
Părintele târgurilor de tip gratiferias, Ariel Rodriguez Bosio, spune că a iniţiat primul eveniment în apartamentul său, la începutul anului 2010. De atunci, gratiferias au ajuns şi în Europa, ajutate mult de reţelele de socializare.
„A fost multă voie bună, iar participanţii au interacţionat foarte bine. Atunci când dai, primeşti la rândul tău. Oamenii ne mulţumeau întruna”, povesteşte unul dintre iniţiatorii evenimentului în Franţa.
În Europa, gratiferias se organizează, în prezent, în Spania şi în Franţa. Evenimente similare, dar cu o altă denumire, au avut loc şi în Elveţia. Acestea fucţionau însă după acelaşi principiu: încurajarea cetăţenilor să dea lucruri care pot fi refolosite şi îi pot ajuta pe alţii.
Totuşi, aceste târguri nu reprezintă doar un mijloc de a scăpa de bunuri, ci întreaga experienţă de a le dărui altora. „Am vrut să dăm un alt înţeles conceptului de ‘gratuit’, şi să arătăm că nu totul se rezumă la bani”, a declarat Christine Muller, organizator al târgului în Belgia.