8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialLocuitorii din Peştera, protesti în faţa Consiliului Judeţean

Locuitorii din Peştera, protesti în faţa Consiliului Judeţean

”Atâta vreme cât am adevărul cu mine şi pe Dumnezeu deasupra mea nu mi-e frică de absolut nimic”, a spus primarul din Peştera, Valentin Vrabie, ieri, în timpul mitingului organizat în faţa Consiliului Judeţean Constanţa. Un eveniment în premieră în administraţia locală din Constanţa. S-a mai protestat în faţa CJC acum câţiva ani, de către artiştii de la Operă, ameninţaţi cu desfiinţarea, dar niciodată de către o administraţie locală.

Vrabie a adus o mie din cei peste trei miii de locuitori ai comunei. Nu a fost uşor, spune el, pentru că nicio firmă de transport din judeţ nu a putut să îi închirieze autocare. ”Nu se poate, se supără domnul preşedinte. Vă daţi seama în ce teroare trăesc oamenii ăştia?”, a subliniat el A închiriat în cele din urmă 21, dar din alte judeţe. Oamenii au cerut ca autorităţile judeţene să se ocupe şi de comuna lor. ”Primarul nostru a făcut tot ce a putut, dar nu poate să şi asfalteze. Să ne dea ceea ce ni se cuvine”, a spus un locuitor venit la protest.

Şpagă de 15.000 euro pe megawatt

Primarul a mai vorbit şi despre blocarea unor anumite investiţii în comună, o comună care a atras investitori în eoliene. Până acum s-au instalat 30, dar ar fi trebuit să fie 300. ”Se vorbea despre o şpagă de 15.000 de euro pentru fiecare megawatt instalat. Nu iese fum fără foc. La ora asta sunt instalaţi 90, dar trebuie să fie 600. Şpaga s-ar fi ridicat la 9 milioane de euro. Dacă ar fi fost construite am fi avut 800 de locuri de muncă şi un buget local de 3 milioane de euro. Au ales să ne distrugă. Vântul acesta din Dobrogea îl puteam transforma în bani. Din cauza unor oameni care se gândesc doar la ei şi nu la interesele şi nevoile intereselor a trecut acest tren”, spune Valentin Vrabie. Acesta a precizat că blocajele s-au tradus prin faptul că nu au obţinut certificatele de urbanism şi avizele de la RAJDP, regie condusă de Adrian Gâmbuţeanu, cercetat penal de DNA. De altfel, primarul din Peştera a fost citat la DNA în calitate de martor, pentru a le arăta procurorilor dovezile pe care le are la acuzele pe care le-a prezentat, de-a lungul anului, în mass media. Acesta a spus că deţine acte în acest sens, acte pe care le va prezenta procurorilor DNA.

Primarul şi locuitorii au mai spus că drumul spre Irvinezu nu s-a reparat niciodată şi că este un adevărat pericol public. De asemenea, au spus că localitatea nu a primi bani pentru reparaţii, după ce a fost afectată de două inundaţii anul trecut. ”Drumurile se repară, au fost distruse de inundaţii, există un program anual al judeţului Constanţa. Nu se pot repara toate drumurile, sunt multe drumuri în judeţ care… din lipsă de fonduri nu se repară drumurile în general. La nivelul anului 2014 s-a primit pentru toate drumurile judeţene 11 milioane de lei pentru plata drumurilor judeţene. După inundaţii am iniţiat cu Prefectura un proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea unor sume pentru repararea stricăciunilor făcute de inundaţii, noi am făcut o solicitare la guvern. Dacă vin banii sunt alocaţi pentru îndreptarea nenorocirilor făcute de inundaţii nu doar la Peştera, ci şi în alte localităţi”, a replica Cristinel Dragomir, vicepreşedinte CJC.

Protest nejustificat

”Considerăm că protestul e nejustificat. Săptămâna trecută la şedinţa de Consiliu Judeţean comuna Peştera a primit absolut toată suma necesară plăţii arieratelor pe primul trimestru al anului pentru că aşa am plătit la toate comunele, nu numai la Peştera, inclusiv anul trecut le-am plătit arieratele pe tot anul în condiţiile în care cheltuielile au fost făcute de ei, dar Consiliul Judeţean a zis să vină în sprijinul autorităţilor locale să le plătească arieratele”, a mai spus Dragomir.

·        ”Politicienii ne-au adus în situaţia  în care să fim cerşetori. Uitaţi-vă ce e în Constanţa. Bătrânii noştri se bat pentru un pui”. Valentin Vrabie, primar Peştera.

REPLICĂ

”Oamenii sunt liberi să protesteze”

 

”E un protest. Oamenii sunt liberi să protesteze. Au avut toate autorizaţiile necesare, nu ne-au deranjat cu absolut nimic. Cert este că la Consiliul Judeţean nu au depus nicio petiţie, nicio intenţie de a discuta cu noi. Comuna Peştera, din 2008 de când este domnul Vrabie Valentin primar, a primit aproximativ 4 milioane de lei, dacă stăm să calculăm din sumele care vin la Consilul Judeţean. În mod normal la Consiliul Judeţean sunt sume care trebuie date pentru dezvoltarea autorităţilor publice locale undeva la 10 milioane de lei pe an. Dacă calculăm că sunt şase ani, suma este de aproximativ 60 de milioane  de lei în toţi aceşti ani, iar dacă împărţim la 70 de localităţi ar veni undeva o medie de sub un milion pe localitate. Dânşii au fost mai norocoşi au primit aproximativ patru milioane de lei.” Cristinel Dragomir, vicepreşedintele CJ Constanţa.

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă