Generalul Ileana Chiriţă a fost trecută în rezervă în data de 31 august a.c., ocazie cu care președintele Klaus Iohannis a înaintat-o la gradul de general-locotenent cu trei stele. Chiriţă a fost multă vreme locţiitoarea generalului Marian Hăpău, șeful Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA).
Ileana Chiriţă a fost, practic, nr. 2 în serviciul secret al Armatei, care lucrează îndeaproape cu structurile omoloage ale NATO. A fost cea mai apropiată colaboratoare a gen. Hăpău, controversatul șef al instituţiei, care, în ciuda schimbărilor de regimuri politice, rezistă bine-mersi în funcţie, în ciuda controverselor din jurul numelui său, despre care RL a scris pe larg.
Principala acuzaţie adusă gen. Hăpău este că a pus DGIA la dispoziţia intereselor de partid ale lui Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării și vicepremier pentru securitate naţională. Practic, spionii Armatei, în loc să fie lăsaţi să-și îndeplinească misiunea lor firească, au fost folosiţi pentru protecţia informativă a ședinţelor UNPR, pentru racolarea de personalităţi, care să se alăture partidului creat de Gabriel Oprea, prin avansări ilegale în grad.
În acest context, fondurile operative ale DGIA au fost folosite, spun surse din servi-ciul secret, în scopuri mai puţin ortodoxe. Sursele „României libere” susţin că marele merit al gen. Ileana Chiriţă a fost profesia acesteia. Fiind contabilă, ea îi dădea semnătura de conformitate șefului DGIA pe cheltuielile operative.
Din păcate, Justiţia nu a anchetat până în momentul de faţă modul cum au fost cheltuite fondurile operative ale MApN, așa cum s-a întâmplat cu banii DIPI, dosar DNA în care este prins și Gabriel Oprea. Problema e că infrac-ţiunile săvârșite de militari sunt cercetate de instanţele militare, aflate, din păcate, și în prezent sub controlul unor fideli ai lui Oprea.
Șeful DGIA nu are studii militare superioare
Spre deosebire de alţi șefi de servicii secrete, gen. Marian Hăpău nu s-a preocupat să intre în posesia unor diplome cu greutate. Deși conduce serviciul secret al Armatei, Hăpău nu este absolvent al vreunei academii militare, fiind numit în fruntea DGIA
fără respectarea criteriilor de eligibilitate. După absolvirea Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza (1977- 1981) și a Școlii militare de ofiţeri activi de transmisiuni din Sibiu (1981- 1984), gen. Marian Hăpău a urmat, după Revoluţie, cursurile Facultăţii de Drept „Simion Bărnuţiu”, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, profilul știinţe juridice (Sibiu, 1996-2000). Ulterior, în 2010, și-a completat CV-ul cu Colegiul Naţional de Apărare și Colegiul Superior de Informaţii Naţionale. Între 2000 și 2001 a absolvit un curs postuniversitar, specializarea drept juridic privat, tot la Facultatea de drept „Simion Bărnuţiu” din Sibiu.