16.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialLiviu Pop: "Premierul Ponta ar putea cere daune morale Consiliului de Atestare...

Liviu Pop: “Premierul Ponta ar putea cere daune morale Consiliului de Atestare a Diplomelor”

Primul ministru Victor Ponta ar putea cere daune morale Consiliului care s-a pronunţat pentru plagiat, în cazul tezei sale de doctorat.Declaraţia aparţine fostului ministru al Educaţiei, Liviu Pop, care a precizat că nu era de competenţa Consiliului de atestare a titlurilor universitare să analizeze plagiatul. Coincidenţă, sau nu, regulamentul a fost schimbat fix cu o zi înainte de pronunţare, iar şeful consiliul spune că decizia e legală.

Potrivit articolului 170 din Legea Educaţiei, atunci când sunt semnalate nereguli în respectarea normelor de etică se pronunţă, după caz, Consiliul de Atestatea a Titlurilor Universitare sau Consiliul Naţional de Etică, afirmă realitatea.net

Mai precis, prima instituţie conferea titlul iar cea de-a doua propunea retragerea lui dacă era dovedit plagiatul. Prin Ordinul dat în 12 martie de către ministrul educaţiei Cătălin Baba, atât Consiliul de atestate a titlurilor cât şi Consiliul Naţional de etică puteau să se pronunţe în cazurile de plagiat. Situaţia s-a schimbat însă chiar cu 24 de ore înaintea pronunţării în acest caz.

Joi, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a emis un alt ordin prin care Consiliul de Atestate a Diplomelor nu mai are competenţe de a se pronunţa în cazurile de plagiat. Prin urmare, verdictul dat vineri devine nul iar fostul ministru acuză Consiliul de abuz în funcţie.

“Premierul in momentul de fata este indreptatit sa ceara daune morale acestui presedinte si acestui consiliu pentru ca ce au facut ei e incalificabil, e abuz in functie. Ceea ce au facut ei e incalificabil, e abuz in functie, nu aveau nicio calitate”, a declarat Liviu Pop la Realitatea TV.

În replică, preşedintele Consiliului, Marius Andruh, susţine că atunci când s-au primit sesizările Consiliul avea toată legitimitatea să analizeze teza.

“Atât ordinul de ministru care a fost atât de des invocat precizează clar că atribuţiile CNATDCU sunt cele menţionate, indiferent de data la care a fost susţinută teza. Şi cu asta am încheiat subiectul. S-a făcut un atentat la cariera mea ştiinţifică şi asta este nepermis din partea unui partid politic”

Una peste alta, scandalul rămâne, iar decizia finală, dacă vorbim de sancţiuni, se va lua tot la minister, însă abia la toamnă, după ce se va pronunţa în acest caz Consiliul Naţional de Etică.

În aceeaşi intervenţie în direct la Realitatea TV, Liviu Pop s-a declarat extrem de mulţumit de activitatea sa ca ministru interimar al Educaţiei. “În cele 45 de zile am facut in mediul academic mai mult decat au facut alti ministri”, a spus Liviu Pop.

Cele mai citite

Alegerea cablurilor electrice pentru o casă

Ai început planul de execuție al casei sau pur și simplu vrei să extinzi un circuit pentru a instala o priză suplimentară? Pentru a...

Fostul mare jucător de handbal masculin s-a stins din viață. Ștefan Birtalan avea 75 de ani

Fostul mare jucător de handbal, Ștefan Birtalan, dublu campion mondial și medaliat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, a decedat la vârsta de 75...

Cum să alegi săpunul natural potrivit pentru tipul tău de piele

Utilizarea săpunurilor naturale a cunoscut o creștere importantă în ultimul timp, un fenomen datorat conștientizării tot mai mari a beneficiilor pe care acestea le...
Ultima oră
Pe aceeași temă