6 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialLiviu Pop: "Premierul Ponta ar putea cere daune morale Consiliului de Atestare...

Liviu Pop: “Premierul Ponta ar putea cere daune morale Consiliului de Atestare a Diplomelor”

Primul ministru Victor Ponta ar putea cere daune morale Consiliului care s-a pronunţat pentru plagiat, în cazul tezei sale de doctorat.Declaraţia aparţine fostului ministru al Educaţiei, Liviu Pop, care a precizat că nu era de competenţa Consiliului de atestare a titlurilor universitare să analizeze plagiatul. Coincidenţă, sau nu, regulamentul a fost schimbat fix cu o zi înainte de pronunţare, iar şeful consiliul spune că decizia e legală.

Potrivit articolului 170 din Legea Educaţiei, atunci când sunt semnalate nereguli în respectarea normelor de etică se pronunţă, după caz, Consiliul de Atestatea a Titlurilor Universitare sau Consiliul Naţional de Etică, afirmă realitatea.net

Mai precis, prima instituţie conferea titlul iar cea de-a doua propunea retragerea lui dacă era dovedit plagiatul. Prin Ordinul dat în 12 martie de către ministrul educaţiei Cătălin Baba, atât Consiliul de atestate a titlurilor cât şi Consiliul Naţional de etică puteau să se pronunţe în cazurile de plagiat. Situaţia s-a schimbat însă chiar cu 24 de ore înaintea pronunţării în acest caz.

Joi, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a emis un alt ordin prin care Consiliul de Atestate a Diplomelor nu mai are competenţe de a se pronunţa în cazurile de plagiat. Prin urmare, verdictul dat vineri devine nul iar fostul ministru acuză Consiliul de abuz în funcţie.

“Premierul in momentul de fata este indreptatit sa ceara daune morale acestui presedinte si acestui consiliu pentru ca ce au facut ei e incalificabil, e abuz in functie. Ceea ce au facut ei e incalificabil, e abuz in functie, nu aveau nicio calitate”, a declarat Liviu Pop la Realitatea TV.

În replică, preşedintele Consiliului, Marius Andruh, susţine că atunci când s-au primit sesizările Consiliul avea toată legitimitatea să analizeze teza.

“Atât ordinul de ministru care a fost atât de des invocat precizează clar că atribuţiile CNATDCU sunt cele menţionate, indiferent de data la care a fost susţinută teza. Şi cu asta am încheiat subiectul. S-a făcut un atentat la cariera mea ştiinţifică şi asta este nepermis din partea unui partid politic”

Una peste alta, scandalul rămâne, iar decizia finală, dacă vorbim de sancţiuni, se va lua tot la minister, însă abia la toamnă, după ce se va pronunţa în acest caz Consiliul Naţional de Etică.

În aceeaşi intervenţie în direct la Realitatea TV, Liviu Pop s-a declarat extrem de mulţumit de activitatea sa ca ministru interimar al Educaţiei. “În cele 45 de zile am facut in mediul academic mai mult decat au facut alti ministri”, a spus Liviu Pop.

Cele mai citite

Inspectorii ANAF primesc statut special și vor fi înarmați

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va fi reorganizată, iar după această procedură, inspectorii de la Antifraudă Fiscală vor avea un statut special și...

Cine sunt antreprenorii cu care s-a văzut preşedintele PNL

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, spune că în ultima vreme s-a văzut cu mai mulţi oameni de afaceri din România pentru a găsi acea...

PSD și PNL îi testează pe români! Se creionează o nouă alianță

Social democrații și liberalii par să îi testeze pe români, la alegerile europarlamentare. Politicienii vor să vadă dacă populația dorește ca alianța dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă