Temutul dictator Mobutu Sésé Seko obișnuia să-și schimbe guvernul o dată la șase luni, fără motiv, doar pentru a demonstra că el este șeful. „În tradiția africană nu acceptăm niciodată doi șefi“, așa explica fostul lider al Zairului (Congo-Kinshasa) necesitatea dictaturii. Și tot el le dădea lecții publice norocoșilor sau ghinioniștilor din anturajul său: „Dacă vreți să furați, furați frumos, fiindcă dacă furați prea mult dintr-o dată și deveniți bogați peste noapte, veți fi prinși“.
La fel ca Mobutu Sésé Seko, liderul PSD vrea brusc să-și schimbe guvernul, deși lucrurile tocmai se liniștiseră după nefericita Ordonanță 13, care a scos oamenii în stradă aproape toată iarna. Nu e clar ce-l nemulțumește pe Liviu Dragnea la propriul său premier. Firește că-l deranjează destul de mult că Sorin Grindeanu are o cotă de încredere (33,9%) cu aproape 10% mai mare decât a sa (Liviu Dragnea, 24,3%), conform unui recent sondaj IMAS. Îl enervează și faptul că premierul și ministrul Justiției s-au coalizat împotriva schimbării procurorilor-
șefi după evaluarea făcută de Tudorel Toader, în urma căreia fruntașii PSD se așteptau să fie înlăturați Augustin Lazăr și Codruța Kövesi. Lui Dragnea nu-i convine nici că Guvernul nu a modificat încă legile Justiției și Codurile Penal și de Procedură Penală. Omul vrea nu doar să scape de dosarul penal pe care îl are pentru abuz în serviciu, ci și să-și asigure o oarecare imunitate viitoare, mai cu seamă că el a știut cum să facă lucrurile chiar fără să fi aflat despre sfaturile lui Mobutu.
Liviu Dragnea nu a înțeles, însă, că într-o democrație nu te poți purta ca Mobutu la Kinshasa în urmă cu 20 sau 30 de ani. Că, spre deosebire de faimosul dictator, în România trebuie să ai motive serioase pentru a întoarce țara cu fundul în sus. Că doar interesele personale și dorința de putere nu sunt suficiente pentru a înlocui un guvern. PSD are o majoritate consistentă cu ajutorul căreia poate modifica rapid orice lege, dar, cu toate acestea, nu are un plan și niște obiective concrete pe termen lung.
Descotorosirea de propriul premier fără niciun motiv serios ar fi a treia mare greșeală a lui Dragnea, după nominalizarea unui premier incompatibil (Sevil Shhaideh) și după Ordonanța 13, ce l-a făcut popular în toată lumea pentru felul în care vrea să scape de dosarul penal.
Schimbarea Guvernului la nici șase luni de la instalare ar putea arăta incapacitatea PSD de a administra țara și inconsistența unui lider care nu știe care sunt pârghiile pe care trebuie să apese pentru a folosi puterea în limite rezonabile. Liviu Dragnea pare să se autosaboteze, din nepricepere, din grabă sau poate din pricina Reflexului Mobutu.