Publicaţia online, The Independent, a publicat, miercuri, în secţiunea „Voices”, un portret al preşedintelui Partidului Social-Democrat, Liviu Dragnea. Articolul a fost intitulat, „Există încă speranţă pentru Europa – uitaţi-vă la România” şi a fost scris de Denis MacShane, fost ministrul britanic pentru Europa, condamnat la închisoare pentru deconturi false.
“După alegerea, în Bulgaria şi Republica Moldova, a unor candidaţi pro-Putin, capitalele europene respiră uşurate că România s-ar putea rupe de curentul din sud-estul Europei şi instala un premier pro-UE, pro-NATO, după alegerile naţionale din 11 decembrie. Într-o perioadă în care (formaţiunile de – n.r) centru-stânga din toată UE sunt într-o poziţie dificilă, sosirea lui Liviu Dragnea va înveseli social-democraţia europeană”, scrie Denis MacShane, fost ministrul britanic pentru Europa, jurnalist specializat în politica europeană.
MacShane a publicat principalele puncte ale programului politic al PSD, printre care crearea unui Fond Suveran de Investiţii care va pregăti circa 200 de companii deţinute încă parţial de stat pentru listarea la Bursă. Potrivit autorului, Liviu Dragnea a afirmat că vrea să elimine impozitul pe dividende şi TVA-ul la vânzările de locuinţe, să crească salariul minim pe economie, să ofere deduceri de taxe pentru familiile cu copii şi să convingă medicii să rămână în ţară.
În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, liderul PSD a dat asigurări că statul român poate contribui la securizarea graniţelor externe ale blocului comunitar, un angajament care “va fi bine primit la Bruxelles şi Berlin”, scrie The Independent.
“Pare calm, metodic şi convins că România se va uita spre Occident, către Italia, Franţa, Spania şi Marea Britanie. Nu este interesat să se alăture Europei din (Grupul de la – n.r.) Vişegrad, cu Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia, în condiţiile în care primele trei naţiuni sunt controlate de lideri neliberali, naţionalişti, islamofobi, predispuşi să critice UE în loc să o susţină. Dragnea este hotărât ca România să rămână loială UE şi ca, puţin câte puţin, România să devină o economie modernă, care să respingă intoleranţa şi neo-liberalismul antisocial”, încheie MacShane articolul.