8.7 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialLiving spectaculos într-un apartament de bloc

Living spectaculos într-un apartament de bloc

Deschiderile spaţiale au devenit un etalon al modernizării locuinţei, deoarece ele sunt condiţia suficientă pentru confortul de orice fel.

Atunci când se doreşte crearea unor asemenea zone în apartamentele de bloc, apar o serie de impedimente. Depăşirea acestora se dovedeşte adesea o provocare pentru arhitecţi, meşteri şi proprietari.

Punctul central de la care s-a plecat în cazul de faţă a fost tocmai dorinţa proprietarilor de a da locuinţei un aspect mai „aerisit”. Cei doi tineri proprietari, împreună cu specialiştii pe care i-au angajat, au exploatat cât se poate de creativ potenţialităţile de modernizare ale locuinţei lor. Este vorba de un apartament de patru camere nedecomandate, care suferea din plin la capitolul funcţionalitate. Pentru remedierea acestui neajuns, proiectul reamenajării a inversat destinaţia a două încăperi importante: livingul a fost amenajat ca dormitor matrimonial, iar dormitorul cel mai mare, aflat în centrul apartamentului, a fost transformat în living. Prin demolarea peretelui frontal al acestuia şi al bucătăriei a fost realizată o deschidere spaţială care include bucătăria, vestibulul şi livingul. Astfel a fost creată o zonă de zi funcţională, dar s-a şi dat o coerenţă întregii locuinţe: în centru apartamentului există acum o zonă deschisă, din care se trece cu uşurinţă în cele trei dormitoare şi în cele două băi.

Principalul avantaj de care s-a beneficiat a fost structura din cărămizi BCA a pereţilor din zona vizată pentru modificarea arhitectonică. Faptul că pereţii respectivi nu făceau parte din structura de rezistenţă a blocului de locuinţe a făcut posibilă obţinerea autorizaţiei necesare pentru demolarea lor.
În consecinţă, lucrările au început cu demolarea peretelui care separa vestibulul de bucătărie, respectiv a celui care despărţea vestibulul şi dormitorul. În următoarea etapă s-a trecut la refacerea suprafeţelor de bază ale finisajelor pereţilor. Peretele exterior a fost termoizolat cu un strat de vată minerală şi cu gips-carton. În acelaşi scop a fost înlocuită fereastra şi a fost montat un calorifer de mari dimensiuni, care a fost racordat la centrala de apartament montată în bucătărie. Conductele de tur şi retur au fost direcţionate prin stratul de şapă care o fost turnată în toată zona deschisă, evident după eliminarea vechiului material de finisaj. Pentru noile finisaje ale pardoselii s-a folosit parchetul laminat iar pentru pereţi a fost folosit tapetul şi vopseaua lavabilă.

Plafonul întregii zone a fost placat cu gips-carton. În interiorul structurii metalice care a servit drept suport pentru placare a fost introdus un strat de vată minerală de sticlă. Lucrarea a fost făcută cu scopul de a termo şi fonoizola zona. Plafonul fals rezultat a fost folosit ca bază pentru construirea unei scafe pe care a fost montat un corp de iluminat spectaculos.

În zona fostului hol existau două goluri de uşă care asigurau trecerea spre două sasuri. Pentru că s-a dorit izolarea celor două zone de noapte create în jurul sasurilor, în golurile respective au fost montate uşi culisante. În acest fel a fost asigurată o funcţionalitate satisfăcătoare în sasurile de doar un metru pătrat.

Cele mai citite

Paul Pogba, suspendat patru ani pentru dopaj! Decizia luată de fotbalistul francez

Tribunalul antidoping italian l-a suspendat pentru o perioadă de patru ani pe mijlocaşul francez Paul Pogba, testat pozitiv la testosteron în august 2023. Jucătorul...
00:01:01

Un oficial al JO Paris 2024 spune că nu este nevoie de aer condiționat în satul atleților

Un oficial al JO Paris 2024 i-a asigurat săptămâna aceasta pe concurenți că apartamentele din satul atleților sunt adaptate la temperaturile verii, pe fondul...

Cristian Popescu Piedone, pas cu pas către Primăria Capitalei: 51.7% în ultimul sondaj

Creșterea spectaculoasă în sondaje și reacția bucureștenilor cu privire la dosarul ANI schimbă perspectivele alegerilor. Cristian Popescu Piedone, actualul primar al sectorului 5,...
Ultima oră
Pe aceeași temă