13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialLIVE STREAM. Margaret Thatcher, DOAMNA de FIER a Marii britanii, condusă pe...

LIVE STREAM. Margaret Thatcher, DOAMNA de FIER a Marii britanii, condusă pe ultimul drum

Funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher au loc, miercuri la Londra. În cifre, întrega ceremonie înseamnă 4.000 de poliţişti, peste 2.300 de invitaţi, opt cai, 170 de ţări reprezentate şi 6.650 de mesaje de condoleanţe înregistrate, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Peste 2.300 de invitaţi, printre care demnitari reprezentând aproape 170 de ţări din întreaga lume, ar urma să asiste la funeraliile “Doamnei de Fier”. Printre ei, doi şefi de stat, 11 premieri, 17 miniştri de externe, 32 de miniştri şi secretari de stat britanici şi 30 de membri ai guvernelor conduse de Margaret Thatcher.

Un număr de 11 teritorii de peste mări sunt reprezentate. În total, 50 de persoane asociate Insulelor Malvine vor fi prezente, printre care şi foşti combatanţi.

Citeşte şi Helmut Kohl: Margaret Thatcher, cauza tensiunilor dintre UE şi Marea Britanie

Peste 4.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi şi peste 1.800 de instituţii media au primit acreditare pentru a acoperi ceremonia.

Marţi seară, 6.650 de mesaje de condoleanţe erau înscrise în registrul online pe pagina de internet a guvernului britanic.

Fotografiile difuzate de serviciile premierului pe Flickr şi care o arată pe “Doamna de Fier” în timpul anilor când s-a aflat la putere, dar şi obiecte care i-au fost asociate au fost consultate de 36.300 ori.

Pagina de Facebook a premierului a fost vizitată de 1,2 milioane de ori de la decesul lui Margaret Thatcher.

Un total de 19 salve de tun vor fi trase din Turnul Londrei.

Citeşte şi The Lady Was NOT For Turning sau de ce eşuează România

Peste 700 de militari vor fi desfăşuraţi de-a lungul traseului pentru a saluta sicriul acoperit cu Union Jack, drapelul Marii Britanii. Itinerarul parcurs de procesiune este de 1,9 km în plin centrul Londrei, de la capela St Mary Undercroft a Palatului Westminster până la catedrala St. Paul, trecând pentru ultima dată prin faţa guvernului şi oprindu-se la biserica St Clement Danes a Royal Air Force.

Opt cai ai regimentului regal de artilerie ar urma să participe la procesiune.

Costul total al ceremoniei este evaluat la 10 milioane de lire (11,6 milioane de euro), fiind acoperit de stat şi de familie.

Margaret Thatcher a murit pe 8 aprilie, în urma unui atac cerebral.

Baroneasa Thatcher, supranumită “Doamna de Fier”, a fost premier în perioada 1979 – 1990. Este prima femeie care a deţinut postul de premier al Marii Britanii.

Baroneasa Thatcher, născută cu numele Margaret Roberts, a devenit deputat conservator în circumscripţia Finchley (Londra) în 1959. S-a retras din Camera Comunelor în 1992.

A deţinut funcţia de ministru al Educaţiei şi a candidat împotriva premierului Edward Heath pentru postul de lider al Partidului Conservator în 1975. A câştigat alegerile generale în 1979, 1983 şi 1987.

Cele mai citite

Austria: Raiffeisen Bank International investigată (RBI) pentru deficienţe privind combaterea spălării banilor

Autoritatea de Supraveghere a Pieţei Financiare din Austria (FMA) investighează Raiffeisen Bank International (RBI) pentru deficienţe privind combaterea spălării banilor, a anunţat joi grupul...

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu nu au luat o decizie privind un candidat comun PNL PSD la Primăria Capitalei

Liderii coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, încă nu au luat o decizie privind un posibil candidat comun PNL şi PSD la Primăria Capitalei...

O parte din curentul ieftin de la Hidroelectrica e captivă serviciilor secrete

SRI a încredințat fără licitație un contract de achiziție de curent electric producătorului de stat Hidroelectrica. Serviciul Român de Informații este unul dintre beneficiarii...
Ultima oră
Pe aceeași temă