6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialLitoralul românesc, sub asaltul pescadoarelor turceşti

Litoralul românesc, sub asaltul pescadoarelor turceşti

Poliţiştii de frontieră descoperă din ce în ce mai multe pescadoare care acţionează ilegal în apele româneşti. Navele braconierilor reţinute de către autorităţi au devenit ceva obişnuit în porturile Constanţa şi Mangalia, acolo unde funcţionează grupurile de nave ale poliţiştilor de frontieră constănţeni. „Pescadoarele sunt reţinute până la definitivarea procesului, după care, în funcţie de decizia instanţei, sunt scoase la vânzare. În prezent, în portul Constanţa se află două pescadoare turceşti, iar alte patru nave sunt reţinute la Mangalia”, a precizat comisar-şef Adrian Burcea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţie de Frontieră Constanţa. Acesta a mai adăugat că echipajele pescadoarelor sunt eliberate de către instanţă după arestarea navelor şi apoi repatriate. Astfel, braconierii turci scapă basma curată şi se pot angaja imediat pe alte nave de braconaj.

Delfinii, decimaţi

Potrivit ultimului raport al oamenilor legii, în perioada 2002 – iunie 2011, navele Poliţiei de Frontieră Române au descoperit, identificat şi reţinut un număr de 26 de pescadoare (19 nave pavilion Turcia şi şapte nave pavilion Bulgaria). Au fost reţinute unelte de pescuit constând în 1223 de bucăţi de plase de calcan, 35 de bucăţi trauler de fund, 76 bucăţi paragate şi 47 de bucăţi ave. Cantităţile de peşte descoperite au totalizat 5212 kg, diferite specii, cu o valoare aproximativă de 1.486.500 lei. Poliţiştii susţin că nocivitatea activităţii de braconaj este amplificată de decimarea populaţiei de delfini din Marea Neagră. În perioada de referinţă, capturile accidentale de delfini înregistrate la litoralul românesc au totalizat 157 de exemplare, iar cazurile de eşuări de delfini au totalizat 451 de exemplare.

Cauzele principale ale valorilor menţionate le-au constituit utilizarea setcilor de calcan, cu dimensiuni mai mici ale ochiului de plasă şi confecţionate din fire cu diametru mai mare) şi a setcilor abandonate în mare (această unealtă îşi păstrează capacitatea de capturare pe perioade îndelungate). Pentru fiecare caz de braconaj cercetat, la fundamentarea dosarelor penale au fost utilizate expertizele realizate de specialiştii din cadrul Institutului Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare Navală „Grigore Antipa” şi ai Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură, fiind necesare pentru stabilirea dimensiunii dezechilibrelor generate în ecosistemul marin.

Cazul „Ahmed Canoglu”

Ultimul caz de braconaj instrumentat de oamenii legii arată cât de grave sunt consecinţele pescuitului ilegal. În urma centralizării datelor privind documentarea activităţii de braconaj desfăşurată de pescadorul „Ahmed Ca-noglu”, pavilion Turcia, depistat în data de 27 mai 2011, în zona economică exclusivă a Ro-mâniei, precum şi în urma activităţilor de cercetare la faţa locului, au fost recuperate 502 plase de pescuit calcan şi 80 de plase monofilament cu o lungime totală de aproximativ 31 de kilometri. În aceste pla-se au fost decoperiţi 33 de delfini morţi, precum şi 46 de exem-plare de calcan vii, care au fost re-date mediului marin, şi cinci exemplare, calcan care au fost predate unei societăţi comerciale de profil, pentru valorificare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă