1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialLitoralul, devastat de inundatii

Litoralul, devastat de inundatii

Sezonul estival a fost compromis de ploile torentiale care s-au abatut in ultimele zile asupra litoralului romanesc. Potopul a distrus zeci de case, a acoperit cu ape sute de hectare de teren si a inundat plajele. Cea mai afectata a fost zona de sud a litoralului, unde localitatile 23 August, Techirghiol, Eforie si Costinesti au fost efectiv "maturate" de torentele de apa. Apa a luat in stapanire plajele din statiuni si a deteriorat falezele. La Eforie, sute de turisti au intrat in panica dupa ce hotelurile in care erau cazati au fost inundate de suvoaie. Asa s-a intamplat la Hotel Jupiter din Eforie Sud, unde mai multe camere au fost inundate, iar bagajele vilegiaturistilor au fost maturate de ape. Unii turisti au reclamat ca usile si geamurile nu se inchideau bine si au amenintat ca vor da in judecata firma care administreaza unitatea. Mai bine de 30 de gospodarii au fost inundate numai in statiunea Eforie Nord. In cursul noptii, pompierii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) au intervenit pe strada Gheorghe Doja din aceasta statiune, pentru salvarea a opt persoane – cinci turisti si trei localnici – care fusesera blocati intr-un imobil.
Un caz grav s-a inregistrat in statiunea Venus, unde zona Esplanada si plaja aferenta au fost distruse in proportie de peste 70%. Ieri dimineata, acest perimetru parea desprins dintr-un documentar despre efectele unui cutremur de mare magnitudine. Furia apelor sapase numeroase ravene de 60 de centimetri adancime si care aveau lungimi de doi, trei si chiar patru metri. Directia Apelor Dobrogea – Litoral (DADL) a anuntat ca va inchide plaja o saptamana, pentru a putea lucra, dar hotelierii din zona spun ca masura este una abuziva. "In urma rezultatelor consemnate pe teren, s-a luat decizia ca portiunile de plaja foarte afectate de ploile din ultimele doua zile sa fie inchise temporar. Vom incerca sa terminam in maximum o saptamana, pentru ca aceste zone sa fie reintroduse in circuitul turistic", a spus Catalin Anton, purtator de cuvant DADL. Patronii de unitati solicita sa li se dea utilaje, promitand ca vor curata singuri zona, fara sa inchida plaja. Un alt incident deosebit s-a consemnat la Eforie Sud, pe faleza din zona Splendid Beach, unde s-a produs o alunecare de teren. Din fericire, nu s-au inregistrat victime, dar aria in cauza a fost efectiv mutilata de ploile cazute. Grav afectate au fost si statiunile Olimp (zona I Paparazzi si Click Net), Jupiter (Golful Meteor), Cap Aurora, Costinesti si Eforie Nord. Centrul orasului Techirghiol a fost si el inundat, apele punand stapanire peste zona aflata chiar in vale. Una dintre pompele montate pentru astfel de situatii s-a defectat, astfel ca DADL a trebuit sa puna in functiune un nou utilaj pentru ca apele sa fie deversate in lac. Automat, salinitatea "lacului vargat" a avut mult de suferit din cauza aportului urias de ape dulci.

» Record negativ

Cea mai mare cantitate de precipitatii a fost consemnata la Pecineaga – 83 litri/ mp. Satul Dulcesti si comuna 23 August s-au confruntat cu o cota similara, de aproximativ 80 litri/mp. Paraul Dulcesti si-a dublat debitul, revarsandu-se si afectand gospodariile din zona. In jur de 400 hectare de teren din Constanta au fost grav afectate de torente, o patrime din acestea fiind total inundate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă