Zeci de proprietari se judeca pentru a-si obtine drepturile asupra pamanturilor. Cum, in judetul Constanta, in nici o localitate nu mai exista terenuri, primariile incearca sa gaseasca o solutie pentru a-i pune in posesie pe acesti oameni. Edilii afirma ca una dintre variantele pentru improprietarirea celor pentru care nu a mai ramas teren este incheierea unui protocol cu ministerele Agriculturii si Apararii Nationale pentru obtinerea terenurilor unitatilor militare. Unele dintre acestea au fost dezafectate si sunt lasate de mai bine de 15 ani in paragina.
Pazesc ruinele
In judetul Constanta exista numeroase unitati militare desfiintate sau trecute in stare de conservare, care mai au unul sau doi angajati. Sarcina acestora este sa pazeasca ruinele acestor locatii, abandonate imediat dupa Revolutia din 1989. Edilul comunei Cumpana, Mariana Gaju, spune ca, in conditiile crizei de locuinte, acestor terenuri li s-ar putea gasi o destinatie mai buna. „Am facut adrese peste adrese catre Ministerul Agriculturii si cel al Administratiei si Internelor. De trei ani, nu am primit nici un raspuns. Am aflat ca, inainte de 1989, intre Ministerul Apararii si aceste unitati militare s-a semnat un protocol. Inalti oficiali ne-au sugerat ca, pentru a putea obtine terenul acestor unitati militare, lasate in paragina, trebuie reziliat acel protocol”, a declarat primarul comunei Cumpana. Mai mult, comuna Cumpana nu este singura localitate aflata in aceasta situatie, la Basarabi si Costinesti primarii lovindu-se de acelasi zid. „In momentul in care ne-am adresat prefectului judetului, ni s-a spus sa facem demersuri pe langa ministerele in cauza”, a subliniat primarul Mariana Gaju.
Autoritatile locale luate cu asalt
In comuna Cumpana, Ionel Trandafir are cinci hectare de pamant de obtinut, chiar pe amplasamentul unitatilor militare, si se judeca cu ministerele in speranta ca i se va face dreptate. Per total, terenurile unitatii militare din Cumpana se intind pe o suprafata de 17 hectare. Ionel Trandafir are acte ce dovedesc vechiul amplasament al pamanturilor sale. In opinia edilului de la Cumpana, Mariana Gaju, aceste suprafete sunt nefolosite, in conditiile in care multi localnici, desi dovedesc cu acte ca au avut pamant in zona, nu pot intra in posesia lui. Proprietar pe aceste terenuri este Ministerul Apararii Nationale. Primarii din judet inca mai spera sa le treaca in administrarea localitatilor. Desi Guvernul s-a batut cu pumnul in piept ca va construi locuinte prin Agentia Nationala pentru Locuinte pe terenurile unor unitati militare, acest lucru nu se intampla. Mai mult, pentru ca majoritatea localitatilor nu mai au suprafete de pamant disponibile pentru constructia de locuinte, prin intermediul acestor terenuri s-ar impusca doi iepuri deodata. Cu toate ca terenurile unitatilor militare sunt abandonate, in prezent pe aceste suprafete se pot construi locuinte prin credit ipotecar. Primarii din judetul Constanta stau pe la usile Ministerului Agriculturii si al Apararii pentru a obtine aceste terenuri.
Primariile, luate cu asalt
Primariile din judet sunt asaltate de fostii proprietari, ele incercand sa gaseasca diverse solutii pentru acei oameni care isi revendica fostele suprafete de pamant. In intreg judetul au fost solicitate 43.600 ha pana la data de 31 iunie 2006, comisiile locale solutionand 6.245 de cereri.
Asadar, din suprafata de 7.914 ha validate, la despagubiri vor intra doar 4.591. Pentru a multumi o parte dintre fostii proprietari, autoritatile se vor adresa si ADS, in speranta obtinerii unor suprafete de teren. Fostii mari proprietari expropriati sunt cei care vor avea de suferit din cauza lipsei de teren agricol. Pentru ca au detinut suprafete mari de teren, acum pot solicita doar pana la 50 de hectare de teren agricol, potrivit legii.