21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLipsa banilor, principala problema a tinerilor

Lipsa banilor, principala problema a tinerilor

Cele mai serioase probleme ale adolescentilor din zilele noastre sunt cele financiare, sentimentale si legate de relatia parinti-copii, se arata intr-un studiu realizat de Asociatia Actiunea Etica.
Studiul a analizat principalele probleme ale adolescentilor, elevi de gimnaziu si liceu, carora li s-au solicitat raspunsuri la intrebari dintre cele mai diverse. Analiza s-a realizat pe serii de cate 50 de elevi, pe parcursul a trei ani scolari. Daca profesorii pot fi modele cultural-morale de urmat, in privinta modelului uman, pe primul loc se situeaza familia, urmata de  mediile sportive si de afaceri. Ceea ce era de asteptat este confirmat, din pacate, de studiu, anume ca principiile morale in viata sociala nu mai sunt de actualitate pentru 58% dintre tineri. In privinta comportamentelor deviante pe care le manifesta adolescentii, se detaseaza categoric indisciplina scolara, chiulul de la ore si contestarea autoritatii profesorilor. Cauzele principale care-i determina sa produca diverse acte delictuale sunt teribilismul si avantajele materiale, iar mediile purtatoare de acte antisociale sunt, potrivit intervievatilor, anturajul, mass-media si societatea. Relatiile cu parintii sunt diferite, mergand de la intelegere si armonie, pana la conflicte si indiferenta. Colegii de clasa si gasca sunt principala structura a grupului de prieteni, iar distractiile si excursiile sunt activitatile frecvente desfasurate in grup. Muzica si sportul constituie preferintele culturale ale tinerilor, in timp ce domeniile stiintifice cele mai importante sunt stiintele umaniste si sociale, politologia, jurnalismul, stiintele economice si juridice.

» Libertate absoluta
Fara a intelege ca implica responsabilitate, adolescentii percep libertatea ca pe un lucru absolut. Tinerii asociaza libertatea cu a face tot ce doresc, oricand si oriunde si sa poata lua decizii care sa le asigure prosperitatea. Imbucurator este insa ca atunci cand se lovesc de o problema, tinerii nu fug. Astfel, 80,7% aleg sa infrunte criza respectiva si sa o transforme in ceva pozitiv si doar 3,5% se retrag in trecut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă