-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialLiniste la BVB

Liniste la BVB

Destul de multa liniste, atat la BVB, cat si pe pietele europene. Evolutia preturilor insa a fost destul de diferita la Bucuresti fata de restul Europei. Deschiderea s-a facut in crestere de cateva procente insa lichiditatea a fost foarte redusa pe parcursul intregii zile. S-a dovedit inca o data ca, la Bucuresti acum in piata, actioneaza mai mult speculatorii decat investitorii. Asa se explica de ce, cu toate ca in Europa bursele au mentinut o apreciere de putin peste 1%, pe bursa romaneasca maximele au fost atinse in deschidere, iar ulterior cotatiile au scazut gradual, dar constant, astfel ca pana la final au ajuns pe minus. Este stiut ca speculatorii nu prea au rabdare: daca sunt pe pozitii long si simt ca in piata ordinele de cumparare devin putine si firave (asa cum s-a tot intamplat in ultimele doua zile) imediat incep sa lichideze din plasamente pentru ca nu doresc sa fie surprinsi peste zi de un eventual eveniment negativ.

Linistea care a dominat bursele europene a fost determinata de faptul ca, in SUA, bursele au fost inchise joi pentru celebrarea unei sarbatori nationale. si sedinta de vineri va fi destul de lenta si putin lichida peste tot in lume, pentru ca, de asemenea, in SUA va fi zi scurta de tranzactionare. Cum orice semnal (fie el pozitiv sau negativ) este asteptat si vine de regula din America, atunci cand bursele de aici sunt inchise, nicaieri in lume nu sunt miscari semnificative, iar lichiditatea scade. Multi dintre investitorii mari sau dintre managerii de fonduri de investitii pleaca in scurte vacante in aceasta perioada si ca atare tranzactiile se reduc semnificativ.

Pe plan intern nu am avut evenimente semnificative. Romania se pregateste de alegeri iar bursa ramane si ea in asteptarea rezultatelor. Oricum, este putin probabil ca aceste rezultate sa aduca vreo schimbare in tendinta pietei locale de actiuni, pentru ca acum investitorii sunt putini, iar interesul foarte scazut. Strainii vor mai ramane si in continuare destul de reticenti pana cand vor vedea un nou guvern in functie. si nici atunci nu ne putem astepta la intrari importante de capitaluri, pentru ca recentele reduceri de rating pentru Romania ii vor tine departe pe majoritatea investitorilor institutionali.

Iulian Panait
Iulian Panait
Iulian Panait - analist KTD Invest
Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale trebuie să respecte regulile stabilitate de Biroul Electoral Central (BEC), pentru ca...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente pentru scrutinul prezidențial este de 18.008.480 de cetățeni...
Ultima oră
Pe aceeași temă