19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLimba moldovenească, recunoscută în Ucraina. La fel şi limba română

Limba moldovenească, recunoscută în Ucraina. La fel şi limba română

Legea privind politica lingvisticæ a fost adoptatæ marfli, 3 iulie, în a doua lecturæ de Rada Supremæ a Ucrainei. Legea inifliatæ de reprezentanflii puterii prevede cæ limba de stat este ucraineana, iar, conform Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, în categoria limbilor regionale sau minoritare intræ urmætoarele 18 limbi: rusa, belarusa, bulgara, armeana, gægæuza, idiø, tætaro-crimeeana, moldoveneasca, germana, greaca, poloneza, rromani (fligæneasca), româna, slovaca, maghiara, ruteana øi dialectele karaim øi crâmceac, scrie arena.md, preluata de Romanian Global News.

Conform documentului, mæsurile privind utilizarea limbilor minoritare la nivel regional pot fi aplicate în cazul în care reprezentanflii vorbitori ai unei limbi minoritare constituie nu mai puflin de 10% din populaflia teritoriului. Se preconizeazæ cæ limba regionalæ sau minoritaræ va putea fi folositæ în teritoriu în activitatea autoritæflilor publice locale, precum øi în institufliile de învæflæmânt øi în alte sfere ale vieflii publice, în limitele øi ordinea stabilite de lege.

Documentul prevede cæ toate actele organelor supreme ale statului vor fi adoptate în limba ucraineanæ øi publicate oficial în limba de stat øi limba rusæ, precum øi în alte limbi regionale sau minoritare. Rada Supremæ mai intenflioneazæ sæ stabileascæ prin lege faptul cæ informafliile referitoare la posesorul unui act de identitate sau orice document care îl înlocuieøte vor fi eliberate în limba ucraineanæ øi în una dintre limbile regionale sau minoritare. Totodatæ, Legea prevede cæ institufliile de învæflæmânt vor înfiinfla clase separate, grupe în care materiile vor fi studiate într-o altæ limbæ decât cea utilizatæ de majoritatea elevilor, însæ doar în cazul existenflei unui numær suficient de cereri în acest sens.

Opoziflia din Ucraina susfline cæ acest proiect de lege este unul anti-ucrainean, deoarece, prin sporirea drepturilor de utilizare oficialæ la nivel regional a limbilor minoritare, se doreøte, de fapt, ca limbii ruse sæ i se acorde statut de a doua limbæ de stat, pe lângæ ucraineanæ.

Reamintim cæ în luna mai, din cauza aceluiaøi proiect, zeci de deputafli ai puterii øi opozifliei s-au luat la bætaie. Violenflele au fost provocate de discufliile despre statutul limbii ruse în Ucraina.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă