SUA anunţă că se vor concentra pe lupta împotriva corupţiei în Europa Centrală şi de Est, în strânsă colaborare cu UE.Pentru a sublinia importanţa luptei anticorupţie, Ambasada SUA premiază procurorul general al DNA, Laura Kövesi, sub a cărui conducere procurorii„au continuat să investigheze cazuri care ar fi fost de neînchipuit în urmă cu un deceniu“. În acest timp, premierul României şi, după toate indiciile, viitor prezidenţiabil, transmite mesajul că baronii săi puşcăriabili sunt mai importanţi decât partenerii strategici ai României.
SUA au transmis un nou semnal României că, mai ales în contextul escaladării confictului ruso-ucrainean, au nevoie, în NATO, de parteneri care să lupte eficient cu corupţia şi să susţină statul de drept. „Ţările care nu au un stat de drept puternic, care nu au o justiţie independentă, instituţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina“, transmitea, venit la Bucureşti, Hoyt Yee, asistentul adjunctului secretarului de stat american pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland. La o întâlnire, organizată cu şefii tuturor partidelor politice, la care Victor Ponta nu a mers. Deşi a fost o vizită anunţată din timp şi deşi pe ordinea de zi fuseseră probleme de importanţă majoră şi pentru România.
Mai mult, imediat după aceea, de 1 mai, d-l Ponta mergea la Constanţa, în fieful a doi baroni cercetaţi de DNA pentru fapte de corupţie, care, nu o dată, au ieşit în peisaj cu declaraţii virulente la adresa procurorilor anticorupţie – Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre. Cu ultimul, a făcut băi de mulţime, exact în cartierul de locuinţe sociale „Henri Coandă“, care apare în dosarul DNA în care Radu Mazăre este cercetat pentru fals în declaraţii şi luare de mită. Mai mult, şi-a declarat public susţinerea faţă de acesta: „Stau lângă cine trebuie. O să fiu alături de Radu“. Cum poate fi interpretată o astfel de atitudine? … continuarea în Revista 22.