16.9 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialLiderul suprem iranian, avertisment pentru Europa

Liderul suprem iranian, avertisment pentru Europa

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat, joi, că Iranul ar putea întrerupe sau reduce livrările de gaz către Europa dacă Occidentul va înăspri sancţiunile impuse Teheranului, relatează Mediafax.

"Dacă Occidentul va continua să adopte sancţiuni împotriva ţării noastre, Iranul va răspunde cu sancţiuni proprii. Iranul are importante resurse petroliere şi gazifere. Europa şi lumea întreagă au nevoie de gaz. Iranul dispune de un instrument pe care îl poate folosi cu titlu de sancţiuni", a avertizat ayatollahul Ali Khamenei, citat de agenţia Irna.

UE a decis săptămâna trecută să reînscrie o persoană (omul de afaceri iranian Gholam-Hossein Golparvar) şi o companie (National Iranian Tanker Company) pe lista cu entităţi care fac obiectul unor măsuri restrictive. Ministerul iranian de Externe a calificat această decizie ca fiind un "demers politic contrar naturii negocierilor în programul nuclear".

Totodată, Ali Khamenei s-a arătat sceptic în privinţa posibilităţii ridicării unor sancţiuni de către Occident în cazul înregistrării unui succes în negocierile privind programul nuclear iranian.

"Sunt convins că, dacă vom face concesii Occidentului şi vom ceda presiunilor occidentale în negocieri, sancţiunile vor fi menţinute, doarece inamicii Iranului sunt ostili existenţei Republicii Islamice", a apreciat el.

Iranul deţine a doua cea mai importantă la nivel mondial rezervă de gaze naturale şi a treia rezervă de petrol. Această ţară produce 2,7 milioane de barili de petrol şi 600 de metri cubi de gaz pe zi. Bugetul iranian pentru anul următor, care începe la 21 martie, prevede o reducere a veniturilor din petrol şi gaze cuprinsă între 30 şi 25 la sută.

Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania poartă negocieri cu Iranul pe tema controversatului program nuclear iranian.

Cele mai citite

Accident cu trei persoane încarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs între un microbuz și un autoturism condus de un tânăr de 25 de ani pe un drum din județul...

Sebastian Burduja: Romgaz a depășit performanțele unor companii mondiale de top

Ministrul Energiei anunță prima emisiune de obligaţiuni corporate pe gaz din România Ministrul Energiei a declarat că această primă emisiune de obligaţiuni corporate pe gaz...

Șumudică avertizează: „Retrogradarea nu e exclusă!” după eșecul Rapidului cu FC Botoșani

Rapid București a suferit o înfrângere neașteptată în fața lui FC Botoșani, cu scorul de 0-2, într-un meci din etapa a 12-a a Superligii....
Ultima oră
Pe aceeași temă