21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLiderul pensionarilor a delapidat banii asociatiei

Liderul pensionarilor a delapidat banii asociatiei

» Fostul presedinte al Aliantei Pensionarilor Galati Toader Cristea  este cercetat penal in dosarul 881/P/2008, pentru ca a delapidat 200 de milioane de lei vechi din cotizatiile pensionarilor.

» Cel care a condus protestele pensionarilor pare sa fie stramtorat cu banii din cauza ca incepuse sa isi ridice o casa de 150.000 de euro in cartierul de lux din nordul Galatiului.

Liderul protestelor radicale ale pensionarilor galateni din 2006 si 2007, Toader Cristea, este cercetat penal pentru delapidare si inselaciune, dupa ce si-a indesat in buzunare o mare parte din fondurile Aliantei Pensionarilor pentru Conciliere din Galati. Cristea este acuzat ca si-a insusit aproximativ 200 de milioane de lei vechi, bani adunati din cotizatiile rupte de pensionari, din saracia in care se zbat zi de zi si din donatiile primite de alianta.

Tarasenia a iesit la iveala dupa ce, in primavara acestui an, Toader Cristea a fost dat jos de la conducerea Aliantei de pensionarii nemultumiti ca acesta incheiase, pentru a doua oara in ultimii doi ani, un protocol de colaborare cu PSD, iar prin acesta pensionarii puteau fi acuzati ca, de fapt, toate protestele lor pentru majorarea pensiilor ar fi manipulate din umbra de acest partid. Cand au inceput verificarea finantelor asociatiei, noii lideri au descoperit ca Toader Cristea isi "adjudecase" peste o suta de milioane de lei vechi. Ulterior, au mai descoperit ca Toader Cristea lichidase si contul Aliantei de la o banca comerciala, in care erau 63,1 milioane de lei vechi. Cele 63 de milioane au fost depuse intr-un cont deschis de Cristea, pe numele sau, la sucursala altei banci, de unde apoi au fost varsati, ca aport de capital social al lui Toader Cristea, ca persoana fizica, in contul noii organizatii a pensionarilor, infiintata de el in locul celei de la care a fost dat afara. Actualii lideri ai pensionarilor sustin ca manevra este o operatiune echivalenta cu insusirea banilor care nu-i apartineau, pentru ca, dupa litera legii, sumele depuse de persoane fizice, cu titlul de capital social la infiintarea unei asociatii, nu raman captive in contabilitatea asociatiei si pot fi retrase din cont, fara vreo obligatie de justificare a modului in care au fost cheltuiti banii. La Parchetul de pe langa Judecatoria Galati au fost deschise pe numele lui Toader Cristea doua dosare penale. Recent, Cristea a fost audiat de politistii din Serviciul Investigare Fraude al Inspectoratului de Politie Galati, care au hotarat comasarea celor doua dosare in unul singur, pentru ca ambele vizeaza comiterea acelorasi infractiuni: delapidare si inselaciune. In dosarul comasat a fost dispusa inceperea urmaririi penale impotriva lui Toader  Cristea.

Casa in cartier de lux, boala grea
Fostii sai colegi de la Alianta Pensionarilor pentru Conciliere spun ca Toader Cristea a tocat banii pe mirajul de a avea o vila. Cristea locuieste intr-un apartament din Tiglina 1, cartierul in care, la "Parcul Pensionarilor", a pus la cale cu varstnicii din zona protestele zgomotoase din februarie-martie 2006, precum si infiintarea Aliantei Pensionarilor. Ulterior, Cristea a inceput si constructia unei case in noul "Beverly Hills" din nordul Galatiului. Zona se numeste de fapt Cartierul Arcasilor, iar acolo locuieste crema societatii, patronii marilor firme si oamenii grei din administratia locala. Casa lui Toader Cristea are o suprafata construita de 110 metri patrati pe un singur nivel, trei camere plus bucatarie si living, cu reteaua de gaze la poarta. Constructia este solida si pe ea se mai pot ridica un etaj sau doua. Deocamdata insa constructia este neterminata din lipsa de fonduri. Acum, dupa ce a inceput si povestea cu dosarele penale, liderul pensionarilor a scos-o la vanzare. Cere pe ea 150.000 de euro. Chiar daca cladirea la rosu nu impresioneaza privitorii, suma este justificata prin faptul ca imobilul este situat in buricul noii zone rezidentiale de lux, este la strada si are anexata o gradina generoasa.

Print si cersetori
Dupa ce au pus lucrurile cap la cap, fostii colegi de proteste ai lui Cristea au o mare dilema: daca au cotizat la Alianta Pensionarilor sau la ridicarea vilei lui  Toader Cristea. Acum, unii dintre ei si-au amintit ca "seful" i-a chemat sa lucreze la vila sa, dar nu le-a dat nici un sfant si nici ei nu au insistat, deoarece considerau ca este totusi ca si ei, doar "un amarat de pensionar". Cristea respinge si aceste acuzatii: "Nu puteam sa oblig pe nimeni. Cum pot eu sa oblig un om sa vina sa munceasca la casa mea fara sa fie platit? Foarte multe din muncile de acolo s-au facut cu o firma. Cu pensionarii nu am facut decat acoperisul, dar le-am platit patru milioane", a declarat liderul pensionarilor.

» Dosar politic

Conform lui Toader Cristea, dosarul aflat la Investigare Fraude este unul politic si nici nu ar putea fi vorba despre delapidarea a 200 de milioane de lei vechi, in conditiile in care cotizatia lunara este de 1 RON. "Restul banilor, 60 de milioane, provin de la anumite persoane care ne-au sponsorizat fara documente, am bagat banii in banca si i-am luat la Alianta Europensionarilor, cu acordul comitetului executiv. Cristea nu a luat nici un ban. Asteptam altceva din partea pensionarilor si a unor partide politice. Este un dosar politic", a declarat Cristea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă