22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialLiderul Osetiei de Sud vrea referendum pentru alipirea la Rusia

Liderul Osetiei de Sud vrea referendum pentru alipirea la Rusia

Liderul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, Leonid Tibilov, a propus organizarea unui referendum privind alipirea la Rusia, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina electronică, citată de Mediafax. 

Leonid Tibilov a declarat luni, după discuţii cu consilierul prezidenţial rus Vladislav Surkov, că reunirea cu Rusia “este un vis vechi de un secol al poporului Osetiei de Sud”, potrivit agenţiei Interfax.

Tibilov s-a declarat convins că opinia publică şi liderii politici din Osetia de Sud vor susţine ideea organizării unui referendum pe această temă.

Liderul oset şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au semnat un “tratat de alianţă şi integrare” la Moscova, la 18 martie. Pactul respectiv a fost denunţat atât de Uniunea Europeană, cât şi de Statele Unite.

Moscova a semnat un acord similar cu o altă regiune separatistă georgiană, Abhazia, în decembrie 2014.

Osetia de Sud şi-a proclamat independenţa faţă de Georgia în anul 1990 şi îşi administrează propriile afaceri după un război din perioada 1991-1992 cu Guvernul central.

Rusia a recunoscut independenţa Osetiei după un război de cinci zile împotriva Georgiei în anul 2008, dar puţine ţări i-au urmat exemplul.

Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă