22.8 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSpecialLider CFR: Negocierile vor continua. Nu s-a decis privind conflictul de muncă

Lider CFR: Negocierile vor continua. Nu s-a decis privind conflictul de muncă

Liderul Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică, a declarat după discuţiile de la MT privind contractul colectiv de muncă (CCM) la CFR, că discuţiile pe această temă vor continua şi că sindicatele nu au luat încă o decizie privind declanşarea conflictului de muncă, potrivit Mediafax.

"Nici în urma unor discuţiilor de miercuri nu s-a ajuns la un acord privind cuprinderea în contract a tuturor cerinţelor noastre. Negocierile vor continua. Există posibilitatea de a fi încheiat un acord, care să fie prezentat Fondului Monetar Internaţional, în care să fie prevăzută şi o majorare a fondului de salarii cu 2,4%, urmând ca diferenţa până la ceea ce solicităm noi din acest punct de vedere să fie analizată pentru a fi acordată până la toamnă", a mai spus Frăţică, după negocierile purtate miercuri la Ministerul Transporturilor (MT).

Citește și: Lider CFR: Sperăm să ajungem la un consens, pentru a nu fi obligaţi să declanşăm un conflict de muncă

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial a mai spus că, în acest context, sindicatele nu au luat încă o decizie privind declanşarea conflictului de muncă.

Feroviarii au oprit lucrul miercuri între orele 7.00 şi 9.00, interval în care, potrivit lui Frăţică, erau în circulaţie aproximativ 400 de trenuri de călători şi 200 de marfă.

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial a spus că membrii acesteia au întrerupt voluntar lucrul, acţiunea de miercuri dorindu-se a fi un avertisment transmis conducerii CFR şi Ministerului Transporturilor, pentru încheierea contractelor colective de muncă. Liderul sindical a precizat că, în ultimii şase ani, salariaţii CFR au pierdut peste 30 la sută din venituri, dar şi alte drepturi pe care anterior le aveau.

Un număr de 131 de trenuri de călători au fost oprite în staţii, miercuri, de la ora 07.00, în urma protestului angajaţilor, cele mai multe fiind din regionalele Bucureşti, Craiova, şi Iaşi, a declaratpurtătorul de cuvânt al companiei CFR, Oana Brânzan.

CFR Călători a informat, marţi seară, că administraţia companiei a oferit, la negoc erea unui nou contract colectiv de muncă, o majorare salarială, în medie, de 4% şi faptul că nu vor fi făcute concedieri colective de personal, în timp ce sindicaliştii au cerut 10%.

Potrivit CFR Călători, pentru finalizarea şi înregistrarea contractului colectiv de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, administraţia companiei a prezentat organizaţiilor sindicale mandatate o ofertă finală, care cuprinde îmbunătăţirea încadrării personalului pe clase de salarizare şi a grilei de salarizare, corelată cu rezolvarea punctelor rămase în divergenţă, astfel încât să se încadreze în limitele impuse de bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern, respectiv de creşterea fondului de salarii cu 2,4%.

"Oferta administraţiei înseamnă transpunerea în câştigurile individuale ale salariaţilor a unei creşteri, în medie cu 4% şi fără concedieri colective de personal. Creşterea salariului brut lunar pentru funcţiile cu numărul cel mai mare de salariaţi pot fi în medie de: 5,13% pentru funcţiile de sef tren siconductor tren, 5,68% – pentru funcţiile de mecanic locomotivă-automotor si revizor tehnic vagoane, 4,65% – lăcătuş montator agregate energetice şi de transport si electrician montator de instalaţii electrice la mijloace de transport, 2,67% pentru funcţiile de: tehnician, contabil, inginer, economist si sef serviciu", a mai precizat compania.

Administraţia CFR Călători apreciază că, în contextul bugetar impus, sunt create toate premisele astfel ca, prin încheierea unui nou contract colectiv de muncă, salariaţii companiei să beneficieze de aceste drepturi.

CFR Călători susţine, în acelaşi context, că organizaţiile sindicale mandatate au solicitat o majorare salarială de 10%.

Federaţiile sindicale din transporturile feroviare ameninţau încă din 15 aprilie că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, care să ţină cont de solicitările salariaţilor.

Printre nemulţumirile sindicaliştilor de numără cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajaţilor de a călători gratuit pe calea ferată şi de faptul că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.

Cele mai citite

Deficitul de cont curent al României, creștere de aproape 25% în primele două luni ale anului

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în perioada ianuarie-februarie 2024, un deficit de 2,707 miliarde de euro, cu 24,69% mai mare comparativ...

VIDEO. Bucurie fără margini la Bilbao, după câștigarea Cupei Spaniei! Peste un milion de oameni au ieșit pe străzi pentru a-i ovaționa pe jucătorii...

Sărbătoare fără margini la Bilbao, unde peste un milion de oameni au ieşit joi pe străzi pentru a asista la parada jucătorilor lui Athletic,...

Șoc pe Anfield! Liverpool, umilită acasă de Atalanta. Rezultatele din „sferturile” Europa League

Atalanta Bergamo e cu un pas în semifinalele Europa League, după ce a produs șocul serii în fotbalul european și s-a impus cu 3-0...
Ultima oră
Pe aceeași temă