19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLicitaţie pentru umbreluţa lui Cio-Cio-San şi inelul lui Otello

Licitaţie pentru umbreluţa lui Cio-Cio-San şi inelul lui Otello

Poantele Ileanei Iliescu, partiturile după care cânta David Ohanesian şi tabachera tenorului Valentin Teodorian vor fi scoase în această seară la licitaţie într-un eveniment organizat de asociaţia „Prietenii Operei”.

 

Ca toate marile scene lirice ale lumii, şi Opera Naţională Bucureşti a adunat în jurul său o serie de nume importante ale societăţii civile şi ale lumii de afaceri care îşi propun să susţină financiar şi moral activitatea instituţiei. Asociaţia „Prietenii Operei” va debuta public în această seară printr-un eveniment de strângere de fonduri.

Rochia şi pantofii de gală purtaţi de Ruxandra Donose la Metropolitan Opera

Vor fi scoase la licitaţie în folosul Operei obiecte ce aparţin sau au aparţinut marilor solişti de ieri şi de azi ai primei scene lirice a ţării. Catalogul cu obiectele donate de artişti şi de familiile acestora reprezintă o adevărată călătorie în istoria Operei Române, de la partituri după care au cântat soliştii la costume de scenă sau poante ale marilor balerine. Colecţionarii care mai sunt şi iubitori de operă vor găsi cam tot ce vor dori în această expoziţie de obiecte aporape fetiş.

Prim-balerina Ileana Iliescu, de pildă, şi-a donat poantele şi capoşnicul (o diademă rusescă) purtate pe când dansa în baletul „Floarea de piatră” de Serghei Prokofiev. Urmaşii marelui bariton David Ohanesian au contribuit la această colecţie cu două volume de partituri de lied-uri de Franz Shubert după care a cântat maestrul, un inel de argint cu piatră roşie pe care l-a purtat în rolul Scarpia din opera „Tosca” şi trei partituri de canto şi pian ale operelor „Orfeu” şi „Paris şi Elena” de Gluck şi „I Gioielli della Madonna” de Ermanno Wolf-Ferrari. De asemenea, vor putea fi licitate un portret înrămat al compozitorului Richard Wagner şi o statuetă ce-l reprezintă pe Mozart, obiecte ce i-au aparţinut regretatului tenor Ludovic Spiess. Mezzo-soprana Ruxandra Donose a donat o superbă rochie de concert pe care a purtat-o la Metropolitan Opera din New York la premiera operei „Cosi fan tutte” de Mozart şi o pereche de pantofi de gală cu care a fost încălţată tot la „Met”, la o recepţie organizată după premiera operetei „Povestirile lui Hoffmann” de Jacques Offenbach. În muzeul ad-hoc ce este deschis încă de pe 25 septembrie în Salonul Galben al Operei îşi aşteaptă cumpărătorii o serie de obiecte inedite. Colecţionarii vor putea achiziţiona de pildă tabachera de argint a tenorului Valentin Teodorian despre care puţină lume ştie că, în ciuda profesiei, era un fumător înrăit. În clipele de răgaz, tenorul obişnuia să-şi bea ceaiul dintr-o elegantă ceaşcă de porţelan, iar cafeaua dntr-o alta. Ambele ceşti sunt acum înscrise în catalogul de licitaţie al Prietenilor Operei.

Costume de scenă ale marilor artişti

Pentru că Opera înseamnă pe lângă muzică înălţătoare şi costume fastuoase, din această licitaţie nu puteau lipsi piese din costumaţia de scenă a marilor solişti în roluri celebre: vesta, tunica şi încălţămintea purtate de tenorul Emil Marinescu în opera „Otello” şi costumul aproape complet purtat de acesta în „Aida” de Verdi, cizmele cu care a fost încălţat în „Tosca” şi cele din „Carmen” ale tenorului Octavian Naghiu, haina lungă de piele în care acelaşi solist a cântat în „Trubadurul”, inelul de argint purtat de tenorul Daniel Magdal pe când interpreta rolul titular din opera „Otello” sau umbreluţa japoneză din rolul Cio-Cio-San al sopranei Sanda Şandru. Pe lângă acestea, au fost donate fotografii cu autograf ale Leontinei Văduva, bijuterii ale sopranelor Marina Krilovici, Marina Mirea şi Elena Moşuc, fracul dirijorului Constantin Petrovici, o pereche de felixibili bleu( încălţăminte elastică folosită în antrenamentul dansatorilor) şi una de poante roz ale balerinei Elena Dacian, programe de sală cu autografe de la operele „Traviata” şi „Rigoletto”, montate la Scala din Milano şi o mulţime de alte obiecte ce au făcut parte din viaţa iluştrilor lor proprietari şi care au o imensă valoare istorică, artistică, simbolică şi sentimentală. Banii strânşi în urma licitaţiei vor fi investiţi într-un magazin de suveniruri ce va fi deschis în luna octombrie, în foaier, ale cărui venituri vor fi destinate exclusiv Operei Naţionale din Bucureşti. În paralel, în aceeastă seară, tot la Operă, va avea loc o licitaţie cu strigare a casei Artmark cu tablouri ale pictorilor impresionişti şi postimpresionişti români unde cap de afiş va fi preţiosul tablou „Carul cu boi” al lui Nicolae Grigorescu.

Cine sunt Prietenii Operei

Consiliul Director al Asociaţiei „Friends of Opera” a adunat nume grele ale societăţii româneşti: preşedinte este doamna Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs JTI România, adjunctul său fiind Virgil Niţulescu, iar membrii: Sever Voinescu, Daniela Cristescu şi Viorel Cataramă. Lor li s-au alăturat o serie de alte personalităţi ale vieţii artistice, politice, dar şi mari companii. Ca orice asociaţie care se respectă, „Prietenii Operei are un statut şi o misiune.. „Opera Naţională Bucureşti face parte din istoria multora dintre noi, fie că vorbim despre marii artişti lirici sau despre simpli melomani. Prezentul Operei are, însă, nevoie de catalizarea eforturilor noastre, pentru a-i susţine viitorul”, a declarat pentru România Liberă Gilda Lazăr, preşedinte „Prietenii Operei”, adăugând că „în asociaţie pot intra atât persoane fizice, cat şi juridice având de ales între mai multe forme de reprezentare: fani, susţinători, sponsori, mecena, lideri, cotizaţia putând varia, în funcţie de categorie, de la 5 până la 25.000 de euro pe an”. Deci, ca să fii simplu fan al Operei te costă suma mai mult decât simbolică de 5 euro pe an. Dacă vrei însă să fii „lider” ai de ales între statutul de „lider de argint”, ceea ce te obligă la o cotizaţie de cel puţin 2500 de euro pe an, sau „lider de aur” (peste 5000 de euro pe an). Iar în Cercul Membrilor Reprezentativi vor fi incluşi aşa numiţii „reprezentanţi de platină” ce plătesc o cotizaţie de cel puţin 10.000 de euro pe an şi „reprezentanţii de diamant” , cei mai generoşi, care vor dărui Operei Naţionale în fiecare an peste 25.000 de euro.
„Asociaţia noastră are ca model organizaţiile similare care funcţionează pe lângă marile scene lirice ale lumii. Ne propunem să devenim în cel mai scurt timp membru al FEDORA, care reuneşte asociaţiile de acest tip la nivel european”, a mai declarat Gilda Lazăr.

Licitaţia este una tăcută, cei interesaţi putând licita prin completarea unui formular dar şi prin e-mail sau sms.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă