25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLicitatie inedita la Paris: schelete de dinozaur, fosile si meteoriti

Licitatie inedita la Paris: schelete de dinozaur, fosile si meteoriti

» Schelete de dinozauri, sute de fosile, oase, minerale, dar si costume spatiale sau meteoriti au facut atractia unei licitatii desfasurate pe 1 si 2 decembrie la Paris, cu tema marsul in timp.

» Piesa de rezistenta a licitatiei a fost un schelet de dinozaur, recompus in aproape 20 de ani, al carui pret de pornire s-a situat intre 350.000 si 400.000 de euro, dar care nu si-a gasit cumparator.

Bucatile mari de schelete de dinozaur si gandacii fosilizati care au trait in urma cu peste 400 milioane de ani, exponate destinate in general muzeelor sau spatiilor moderne, nu sunt pentru buzunarul oricui, dupa cum s-a vazut la licitatia desfasurata zilele trecute la Paris.
Sutele de piese care reprezinta evolutia vietii pe pamant si culminand cu curiozitati legate de varsta spatiului, cum ar fi o pereche stralucitoare de scutece din panza verde facute pentru astronautii rusi, alcatuiesc expozitia de la Drouot-Montaigne din Paris. Insa elementul esential al evenimentului este scheletul unui Spinosaurus, de opt metri lungime, completat cu spinii sai distinctivi si cu maxilarele deschise, generos prevazute cu dinti foarte ascutiti.
Trilobitii de marimea unui ac si gandacii marini care dateaza de peste 470 milioane de ani au fost evaluati la 2.000 euro fiecare, iar dintii fosilizati de dinozauri sau insectele mici puteau fi achizitionate cu doar cateva sute de euro.

Un dinozaur de peste 100 milioane de ani
Vedeta licitatiei este insa scheletul de dinozaur, care este estimat la mai multe sute de mii de euro. Iar varsta lui este apreciata la peste 100 milioane de ani. Insa scheletul de Spinosaurus nu provine de la un singur animal. El este realizat din mai multe oase adunate din Maroc, arealul in care a trait aceasta specie. "Suntem siguri ca acest schelet a fost realizat din oase reale, dar au fost adunate de la mai multi indivizi. Ele au fost gasite intr-o zona relativ mare din Maroc si sunt rezultatul unei campanii de colectare care a durat mai multi ani, circa 20", a spus paleontologul Andrea Valli.

"O manusa din spatiu pe biroul unui sef de companie ar putea fi ceva in trend"
"Exista cate ceva pentru fiecare buzunar si pentru orice fantezie", declara inainte de licitatie Reuters Bertrand Cornette de Saint Cyr, curatorul expozitiei de la Drouot-Montaigne, care ulterior nu si-a ascuns  dezamagirea ca multe piese importante au ramas nevandute: "Publicul a fost compus din colectionari mici".
Nu este prima intentie de acest fel, casa de licitatie Christie’s numarandu-se printre cele care au mai organizat licitatii si "vanzari preistorice" in ultimii ani, mai ales ca Hollywoodul a alimentat mereu interesul pentru dinozauri.
Costumele rusesti de astronaut si manualele navelor spatiale sunt atractive atat pentru cei interesati de viata spatiala, cat si pentru iubitorii de arta. "Exista unele obiecte care pot fi comparate cu arta  contemporana. O manusa din spatiu pe biroul unui sef de companie ar putea fi ceva in trend", spune FranIois Daneck, colectionar care detine o parte din piesele scoase la vanzare.
Sokol K este un costum de urgenta pentru astronauti, a fost utilizat pe zborurile Soyuz si i-a apartinut lui Vladimir Dzhanibekov. Costumul celebrului rus a fost folosit la cinci misiuni separate, inclusiv la o complicata si periculoasa misiune de reparatii exterioare la Soyuz 7, din 1985. Un alt costum a apartinut astronautului american Mike Finke. De asemenea, este scos la vanzare un meteorit de 1,2 tone, care este estimat la o varsta de aproximativ 4,5 miliarde de ani si care a fost descoperit in Rusia, in 1967.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă