Licitatia pentru protectia malurilor Canalului Sulina a ajuns in atentia Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) dupa ce societatea Reinhold Meister Gmbh, castigatoarea licitatiei, a reclamat ca a fost indepartata incorect de catre conducerea Administratiei Fluviale "Dunarea de Jos" (AFDJ) Galati. Firma germana castigase licitatia de lucrari, dar a fost inlaturata pe motive indoielnice, negocierile urmand a se purta cu un consortiu galatean, care cere in plus 7 milioane de euro. Lucrarile de protectie a malurilor vor fi cofinantate printr-un credit al Bancii Europene de Investitii si din resurse bugetare.
Procedurile de licitatie pentru protectia malurilor Canalului Sulina au inceput in luna iunie a anului trecut. In faza finala s-au calificat o firma germana, Reinhold Meister, si doua consortii de firme romanesti.
Castigatoare a fost declarata firma germana Reinhold Meister, oferta acesteia fiind de a executa lucrarile pentru suma de 24.638.806 euro. La mica distanta de acestea s-a clasat oferta unuia dintre cele doua concerne romanesti, format din Hidroconstructii SA Bucuresti, Argus Cernavoda SA si SC Iridex SA, oferta acestuia fiind cu doar 50.000 de euro mai mare, respectiv 24.686.471,49 euro. A treia oferta, cu mult mai scumpa, 31.350.000 euro, a fost facuta de celalalt consortiu romanesc, format din trei firme locale (Vega 93 SRL Galati, Hidrotehnica SA Galati si Navrom SA).
La data de 22 noiembrie 2006, firma germana a fost anuntata ca oferta sa este castigatoare. Mai trebuia sa primeasca o "scrisoare de acceptare", dupa care se putea semna contractul de achizitie publica intre Administratia Fluviala "Dunarea de Jos" si Reinhold Meister. Nu s-a intamplat asa. Mihai Ochialbescu, directorul AFDJ, "si-a adus aminte" ca nemtii trebuiau, spune el, sa prezinte o lista cu subcontractorii pentru lucrarea care facuse obiectul licitatiei.
Cererea lui Ochialbescu pare cusuta cu ata alba din cel putin doua motive. Primul este ca licitatia pentru atribuirea lucrarii avusese o faza tehnica, eliminatorie, de care trecusera cei trei participanti. Al doilea – in oferta firmei germane era inscris ca executarea contractului va fi realizata fara subcontractanti. Ochialbescu nu s-a impiedicat de aceste amanunte si a continuat sa solicite, imperativ, lista subcontractantilor, timp in care partea germana astepta scrisoarea de acceptare.
La data de 22 decembrie 2006, directorul Administratiei Fluviale "Dunarea de Jos" a anuntat firma germana ca negocierile au esuat si urmeaza sa-i invite la negocieri pe reprezentantii consortiului de pe locul al doilea. Somatia adresata de partea germana, de a se respecta dispozitia legala care obliga autoritatea contractanta sa incheie contractul de achizitie publica cu ofertantul castigator, a fost respinsa de Ochialbescu.
Firma germana acuza conducerea AFDJ de coruptie
Rainer Grafenhorst, reprezentantul firmei germane, sustine ca totul este o regie a mafiei tesute in jurul Administratiei Fluviale "Dunarea de Jos": "Scenariul catre care pare sa se indrepte operatiunea se desfasoara conform unei regii simple, dar bine puse la punct: ii lasam pe nemti sa castige, dar pe locul doi si trei ies «ai nostri» (firmele care «trebuie», de fapt, sa castige licitatia). Apoi ii eliminam pe nemti, iar firma de pe locul doi iese si ea din cursa. Motivul pare sa nu aiba importanta, el trebuie doar sa fie unul ce pare plauzibil Bancii Europene de Investitii. In sfarsit, proiectul ajunge la a treia firma, cea care fusese de la bun inceput «gandita» ca firma castigatoare. Faptul ca proiectul se scumpeste cu 7 milioane si ca nu va fi executat nici pe departe in conditiile oferite de noi, nu deranjeaza pe nimeni dintre decidenti: banul provine de la stat, adica de la contribuabilul roman.
Strategia este urmatoarea: ii sicanam pe nemti asa de mult, pana cand acestia se retrag din Romania, fara gand de intoarcere. Apoi «frezam» proiectul asa cum vrem noi, ne impartim prada intre noi, nestingheriti de nimeni. Astfel de lucruri nu ni se intampla numai noua, sunt si alte firme germane, austriece sau din alte tari europene care se confrunta cu situatii similare. Am prezentat cazul si Ambasadei Germane, Bancii Europene de Investitii, Comisiei Europene. Peste tot nu auzim decat: «Iarasi!?»".
Nedumerirea cea mare a lui Grafenhorst este si faptul ca realizarea proiectului in conditii cat mai bune pare sa nu intereseze pe nimeni dintre cei care au un cuvant de spus. "Se stie ca sectorul constructiilor hidrotehnice a suferit dupa revolutie aceeasi degradare ca multe alte sectoare industriale din Romania: utilajele sunt complet invechite, specialistii au iesit la pensie fara sa fie inlocuiti de o generatie noua, iar know-how-ul este si el depasit, din lipsa unor proiecte mai importante. Noi am facut dovada capacitatilor noastre, castigand proiecte de anvergura in multe alte tari europene", adauga Grafenhorst.
Ochialbescu nu comenteaza
Mihai Ochialbescu, directorul general al AFDJ Galati, refuza sa comenteze, pe motiv ca isi pastreaza argumentele pentru un eventual proces cu firma Reinhold Meister: "Nu trebuie sa vorbesc despre asta, pentru ca nu s-a terminat licitatia. Nu am semnat scrisoarea de acceptare. Licitatia nu s-a incheiat, nu vreau sa intru in amanunte care vor fi discutate in cazul in care vom fi dati in judecata. Eu nu va pot da acum explicatii care ar putea fi folosite intr-un proces". Pentru Mihai Ochialbescu acesta este al doilea caz menit a-i complica situatia in cadrul AFDJ. Anul trecut, Ochialbescu a inchiriat draga "Dunarea" firmei Starboard, acceptand drept garantie o fila cec, care s-a dovedit fara acoperire.
Au fost sesizate OLAF si DNA
Scenariul firmei germane pare a se confirma, cel putin deocamdata. Consortiul de pe locul doi a fost invitat sa preia lucrarea, dar… si-a schimbat pretentia financiara, de la 24,68 la aproape 30 milioane de euro. "Cererea noastra este justificata. De la data depunerii ofertei si pana astazi s-a scumpit motorina si euro a scazut. AFDJ a respins noua noastra oferta, dar vom face contestatie", ne-a declarat Lucian Lazia, directorul general al SC Argos Cernavoda, membra a consortiului clasat pe locul al doilea. In aceste conditii, singura optiune ramasa este… negocierea cu cel mai scump ofertant, consortiul condus de Vega 93, al carei patron a fost coleg de serviciu cu Mihai Ochialbescu.
Afacerea risca a deveni un nou scandal, licitatia intrand in atentia Oficiului European Antifrauda. Directia Nationala Anticoruptie a solicitat serviciului teritorial Galati sa verifice reclamatia.