Batalia lichidarii judiciare a fostului Combinat Siderurgic „Socomet” Otelu Rosu (judetul Caras-Severin) – devenit „Gavazzi Steel” dupa privatizare – pare departe de final, desi au mai ramas de lichidat doar 5 la suta din active. Ultimul episod s-a produs odata cu hotararea judecatorului sindic, Catalin Serban, de inlocuire a firmei lichidatoare, hotarare ramasa definitiva si executorie.
„Ferm Consult” Timisoara a fost a treia firma de lichidare care s-a ocupat de destinele fostului combinat, iar colaborarea de pana acum cu judecatorul sindic din acest dosar a avut destule momente tensionate. Potrivit reprezentantului „Ferm Consult”, Ioan Corhan, decizia schimbarii firmei lichidatoare este inadmisibila, pentru ca aceasta nu poate fi decisa, conform legislatiei in vigoare, decat in camera de consiliu, nu prin votul creditorilor, cum s-a intamplat. Conducerea societatii a formulat recurs fata de aceasta ultima decizie, demers care urmeaza sa fie trimis de la Tribunalul Caras-Severin la Curtea de Apel Timisoara, pentru solutionare. Nu este primul recurs declansat de „Ferm Consult” impotriva judecatorului sindic carasan.
Totodata, Curtea de Apel Timisoara va trebui sa se pronunte si in cazul altor trei hotarari ale judecatorului sindic. In primul dintre acestea, lichidatorul nu este de acord cu decizia judecatorului sindic de a accepta la masa credala o creanta tardiva, in valoare de 2 milioane de dolari, depusa de „Ductil” Buzau.
O a doua „contra” se refera la decizia judecatorului sindic de a aproba efectuarea unui bilant de mediu pe care Legea 64 nu il prevede, pentru stadionul si strandul care au apartinut combinatului carasean. Potrivit reprezentantilor firmei lichidatoare, potentialul cumparator al celor doua active avea depusa o garantie baneasca, in privinta careia „Ferm Consult” solicitase executarea, pentru depasirea termenului de plata. Se pare ca judecatorul sindic ar fi scris bancii sa opreasca executarea respectivei garantii, desi nu avea nici o abilitate legala in aceasta privinta.
Tot in curs de judecata se afla si contestarea valorii de 1.100 de miliarde lei cu care a fost inscrisa la masa credala Directia Generala a Finantelor Publice Caras-Severin. Ultimele actiuni ale firmei lichidatoare din Timisoara s-au soldat, acum doua saptamani, cu plata unei mari parti din datoriile inregistrate de combinat fata de creditori, printre care si salariatii societatii. Desi, in hotararea de schimbare a firmei de lichidare se mentioneaza expres ca acesteia nu i se imputa nimic, surse locale sustin ca „Ferm Consult” s-a facut „vinovata” ca a stricat „ploile” unor potentati locali care doreau sa-si rezolve propriile interese cu ocazia lichidarii combinatului.
De la „intrarea in paine” a noului lichidator, oamenii care mai lucrau la „Gavazzi Steel” au fost dati afara. In procentul de 5 la suta, active care urmeaza sa fie lichidate, sunt incluse doua haldine, bunuri marunte evaluate la 200.000 de dolari si o cladire administrativa.
Batalia se duce, se pare, pe cele doua haldine, apreciate ca fiind veritabile „mine de aur”, pe care toti cei care si-au manifestat pana acum interesul sa le obtina au dorit sa le exploateze, dar sa nu plateasca pentru asta. Totalul banilor incasati de firma din Timisoara care s-a ocupat pana recent de lichidarea „Gavazzi Steel” se ridica la 8 milioane de dolari.