20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLiceu modern cu observator astronomic în pod

Liceu modern cu observator astronomic în pod

Unul dintre cele mai prestigioase licee din Arad va fi reabilitat pe bani europeni. Primăria Arad a semnat contractul de execuţie pentru lucrările de Reabilitare a Colegiului Naţional „Moise Nicoară”, proiect care beneficiază de finanţare nerambursabila în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a proiectului este de 51,1 milioane de lei, din care 34,2 milioane finanţare UE, 14,8 milioane lei finanţare naţională şi 1,9 milioane lei co-finanţare de la bugetul local.


Lucrările vor dura doi ani

Execuţia lucrărilor va dura 24 de luni. Lucrările de reabilitare a clădirii monument istoric a Colegiului Naţional „Moise Nicoară” sunt complexe şi cuprind consolidări la planşeul dintre parter şi etaj, restaurări ale faţadelor şi tâmplăriei, a holului principal şi sălii festive, accesibilizarea clădirii pentru persoane cu mobilitate redusă, modernizarea instalaţiilor, renovări ale sălilor de curs, valorificarea spaţiilor din subsolul clădirii prin amenajarea de săli de sport, laboratoare, săli pentru activităţi extra-curriculare, cantină, vestiare, grupuri sanitare noi, dotarea cu echipamente IT.

O componentă inedită a proiectului este amenajarea în mansarda clădirii a unui observator astronomic, unde vor fi instalate echipamentele pe care şcoala le-a obţinut în cadrul unui concurs european. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă a declarat că proiectul este unul costisitor, dar trebuie investit în învăţământ. „Va trebui ca şi şcoala să se adapteze pentru noile funcţiuni. Colegiul Moise Nicoară nu va fi doar o clădire unde elevii vin la ora 8,00 şi pleacă la ora 14,00 acasă”, a declarat Gheorghe Falcă. După reabilitare, întreaga clădire va fi folosită, iar în pivniţa unde pe vremea comunismului era un depozit de vinuri, vor fi spaţii multifuncţionale pentru elevi.

O istorie bogată

Clădirea Colegiului Naţional „Moise Nicoară” a fost construită între anii 1869 – 1873 şi este monument istoric. Deşi este una dintre instituţiile de învăţământ prestigioase în judeţul Arad, iar absolvenţii au ajuns la universităţi celebre din întreaga lume, managementul defectuos a dus clădirea Colegiului Naţional „Moise Nicoară” într-o stare improprie desfăşurării unui învăţământ european. Grupurile sanitare sunt insuficiente, cantina nu face faţă normativelor, iar tâmplăria este putrezită. Deoarece acoperişul s-a degradat, iar sala festivă şi holurile liceului, deosebit de frumoase sunt într-o stare jalnică.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă